Cursa d’obstacles per a l’asturià al Parlament

Edifici del Parlament d’Astúries, a Oviedo / Foto: Creative Commons

Es podrà exigir una còpia en castellà als diputats que s’expressin en la llengua pròpia del territori

L’asturià ha iniciat un camí tortuós cap a la normalitat a les institucions d’Astúries. Amb la qüestió de l’oficialitat encara pendent, la llengua ha guanyat una primera batalla després que se n’hagi avalat l’ús al Parlament. Aquest fet, però, ha despertat l’oposició de la dreta, especialment de l’ultradreta de Vox, i la cambra legislativa s’ha hagut d’empescar un rocambolesc sistema perquè els asturianoparlants puguin parlar la seva llengua des del faristol o l’escó.

La junta de portaveus del Parlament ha aprovat aquest dijous una proposta impulsada pel PSOE que determina que si un diputat al·lega que no ha entès una intervenció feta en asturià a la cambra, el compareixent o el diputat que l’hagi fet n’haurà de lliurar una còpia escrita en castellà o repetir el discurs en aquest idioma utilitzant el mateix temps que ha fet servir en la primera al·locució. La solució adoptada es traslladarà als serveis jurídics perquè en donin el vistiplau definitiu.

La proposta s’ha acceptat després que Vox hagi assegurat que no ha entès algunes de les intervencions que s’han fet a la cambra, un argument que diversos partits i entitats rebutgen perquè al·leguen que l’asturià i el castellà són idiomes intercomprensibles. Podem, a més, denuncia que amb la solució adoptada s’empara “un boicot” a la normalització lingüística i suposa un greuge per als asturianoparlants respecte dels castellanoparlants.

Iniciativa pol Asturianu, per la seva part, considera “absurd” el debat sobre l’ús de l’asturià al Parlament. “S’estan buscant solucions a un problema que no existeix i, alhora, s’està caient en un parany per polititzar la llengua asturiana”, afegeixen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share