De veu a text en un clic

Google crea una aplicació per a mòbils que transcriu el català a l’instant

Google ha creat una aplicació de reconeixement de veu que transcriu de forma automàtica el so que capta el micròfon del dispositiu mòbil en setanta idiomes diferents entre els quals hi ha el català, segons ha informat la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) de la Generalitat de Catalunya, que col·labora amb Google en la creació de la inclusió d’una veu parametritzada en català d’alta qualitat.

L’aplicació Transcripció instantània, pensada especialment, per a persones sordes o amb deficiències auditives, transcriu l’àudio que enregistra en temps real i mostra el text escrit en pantalla. Si la conversa és en català, el text es mostrarà en aquest idioma. A més, reconeix sons de fons com rialles, música o el lladruc d’un gos, que trasllada a la pantalla en forma d’etiquetes. Les converses es desen a la memòria de l’aplicació fins a 3 dies.

La DGPL treballa en altres iniciatives relacionades amb el reconeixement de veu digital en català com el projecte de reconeixement de veu Common Voice de Mozilla, liderat per Softcatalà, que pretén ensenyar a les màquines a reconèixer altres idiomes, com el català, més enllà dels més parlats del món com l’anglès i el castellà.

La Generalitat ha atorgat també una subvenció al projecte de model de reconeixement de veu obert i lliure en català impulsat per l’entitat Col·lectivat amb tecnologia CMUSphinx i té, a disposició dels usuaris el cercador d’aplicacions en català CercaApps, que ja n’inclou 290.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share