Denúncia al Consorci Sanitari del Maresme per marginar el català

La Plataforma per la Llengua li retreu el menysteniment dels drets lingüístics a l’hora d’informar del coronavirus

La Plataforma per la Llengua ha posat una denúncia administrativa al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya contra el Consorci Sanitari del Maresme per informar del coronavirus únicament en castellà i prescindir del català.

L’entitat denuncia que el Consorci ha editat un còmic divulgatiu sobre la Covid-19 destinada a abordar el patiment psicològic derivat de la malaltia únicament en castellà. A la pregunta d’un usuari de Twitter sobre els idiomes en què estava editada la publicació, el Consorci va respondre que “està disponible en castellà perquè el puguin imprimir el màxim nombre de centres sanitaris i així arribar a més pacients”. L’ens ofereix una versió amb els globus del còmic buits per a qui els vulgui traduir.

Per la Plataforma per la Llengua, la resposta del Consorci “suposa una admissió sense matisos” que s’ha “decidit conscientment prescindir del català com a llengua d’informació a la ciutadania”. L’entitat recorda, a més, que el compte de Twitter corporatiu de l’organisme sanitari ha publicat la darrera setmana quatre missatges només en castellà.

L’entitat denuncia que aquest fets incompleixen diverses normes com l’article 26 del Conveni entre el Servei Català de la Salut i el Consorci Sanitari del Maresme, l’article 9.1 de la Llei de política lingüística i l’article 6 l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. A més, vulneren les directrius de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom), un tractat internacional signat i ratificat per l’Estat espanyol. El Consell d’Europa ha insistit recentment que informar els parlants de llengües sense reconeixement estatal, com és el cas del català, en la seva llengua és de vital importància per al seu benestar.

Per tot plegat, la Plataforma per la Llengua ha demanat que s’obri un expedient al Consorci Sanitari del Maresme per “faltes lleus” i que s’apliqui una sanció d’Amonestació formal. També reclama que es requereixi a la seva direcció de l’organisme que compleixi la normativa vigent del Servei Català de Salut en matèria de llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share