Diumenge, juny 16, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

Detingut per atendre en kurd a la cafeteria

La policia arresta el propietari d’un bar del Kurdistan sota administració turca destinat als parlants de llengua kurda

Les forces de seguretat turques van detenir dimecres a la localitat de Diyarbakır, al Kurdistan sota administració de Turquia, Ramazan Şimşek, l’amo d’una cafeteria que el 15 de maig passat, coincidint amb el Dia de la llengua Kurda, va anunciar que al seu establiment només faria servir el kurd a l’hora de servir els clients. Segons informen diversos mitjans de comunicació kurds, Vedat Şimşek, germà del detingut, va explicar que el seu advocat els havia dit que la raó de la detenció era haver obert un establiment exclusivament en llengua kurda.

“El meu germà no està implicat en cap activitat política, només es preocupa pel kurd i treballa per promoure la llengua kurda. Tant si el deixen en llibertat com si no, continuarem servint en llengua kurda. No ens rendirem”, va dir el germà del detingut.

El propietari de la cafeteria havia pres la decisió d’atendre tothom en kurd perquè els clients trobessin un espai on la seva llengua fos respectada. Els parlants d’altres llengües també eren benvinguts i se’ls convidava a aprendre kurd. Tot i això, les autoritats turques van decidir fer cas als missatges que es van propagar a les xarxes socials, que asseguraven que en aquella cafeteria estava prohibit parlar-hi turc i van enviar la policia a detenir-ne el propietari després de forçar la porta i escorcollar l’interior de l’establiment.

Turquia ha intensificat la repressió contra la llengua kurda, especialment des del 2016. Des d’aleshores s’han prohibit un gran nombre de mitjans de comunicació, institucions educatives i centres culturals en kurd i han augmentat les demandes dels activistes prodrets humans a Ankara perquè reconegui la llengua, especialment en el sistema educatiu.

Foto: @pine_candcoffee

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics