Dues cosmovisions sobre la llengua

L’enquesta del CEO revela visions oposades sobre el català dels catalanoparlants i els castellanoparlants

Un 76% dels ciutadans està a favor de la immersió lingüística a l’escola

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha fet pública aquest dimecres una enquesta que mostra actituds molt diferents, fins i tot oposades, dels catalans sobre la llengua en funció de si el seu idioma d’identificació és el català o el castellà.

L’exemple més clar és la percepció sobre si és de bona o mala educació respondre a algú en una llengua diferent de la qual se t’adrecen. Segons l’enquesta, els castellanoparlants, de mitjana, creuen que respondre en català quan algú se t’adreça en castellà és de mala educació (6,45 sobre 10), però no pensen que sigui de mala educació respondre en castellà a algú que et parla en català (2,8 de mitjana).

Entre els catalanoparlants, la mitjana d’acord amb que és de mala educació respondre en català quan se t’adrecen en castellà és de 3,8, i respecte a respondre en castellà quan se t’adrecen en català, de 4,6.

Tot i això, la majoria dels catalanoparlants (prop del 60%) afirma que canvia al castellà quan es troba algú que parla castellà. Per contra, entre els castellanoparlants és un 41% el que afirma que canvia de llengua davant d’una persona catalanoparlant. En canvi, davant d’una persona que no sabem en què parla, tant catalanoparlants com castellanoparlants majoritàriament afirmen que tendeixen a mantenir la seva llengua d’identificació (un 82% dels primers i un 89% dels segons). Els bilingües prefereixen el castellà, en un 58% dels casos.

També hi ha visions contraposades sobre la situació del català. Gairebé un 80% dels qui senten el català com a llengua pròpia tenen la percepció que la situació del català ha empitjorat en els darrers anys, mentre que entre els qui ho fan amb el castellà el percentatge queda per sota del 40%. En el mateix sentit va la percepció sobre si el català és una llengua amenaçada. Sostenen aquesta afirmació el 68% dels qui tenen el català com a llengua pròpia i un 22% dels castellanoparlants.

Pel que fa al model d’immersió lingüística en català a l’escola, tema de màxima actualitat aquests dies arran de les sentències recents contra aquest sistema, el consens sobre la necessitat de preservar-lo es manté. El 76% dels enquestats està molt o més aviat d’acord en la defensa del model d’immersió lingüística, per un 24% que hi està en desacord. 

Per llengua d’identificació, el 95% dels catalanoparlants estan d’acord a defensar la immersió, així com el 78% dels bilingües i el 88% dels parlants d’altres llengües. En canvi, en el cas dels castellanoparlants, la xifra es reparteix entre el 50% que hi està d’acord i el 50% que hi està en desacord.

Les diferències són molt acusades en funció del partit polític al qual voten. Més del 90% dels votants d’ERC, Junts, En Comú Podem i la CUP estan d’acord en la defensa de la  immersió. En el cas dels votants del PSC el percentatge és del 64%, mente que el 92% dels electors de Vox, el 77 de Ciutadans i el 71% del PP s’hi oposen.

One thought on “Dues cosmovisions sobre la llengua

  • 10 de febrer de 2022 at 10:17
    Permalink

    Pobre llengua catalana ¡¡ Nosaltres, en part, en temin la culpa.

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share