El 42% de les llengües del món està en perill

Percentatge de llengües en perill a cada estat. Font: Ethnologue

Mor l’última parlant de yagan, l’idioma més austral del món

Ethnologue, publicació de referència sobre la situació de les llengües al món, xifra en 3.045 el nombre actual d’idiomes en perill, fet que representa un 42% de les prop de 7.000 llengües que es parlen al planeta. Ethnologue es basa en l’Escala Gradual Ampliada d’Interrupció Intergeneracional (EGIDS, per les seves sigles en anglès), que mesura el risc que té un idioma d’extingir-se tenint en compte paràmetres com l’estatus jurídic, la presència als mitjans de comunicació i la transmissió intergeneracional.

Segons Ethnologue, una llengua passa de tenir una situació estable a estar en perill quan els seus parlants comencen a ensenyar i parlar un idioma més dominant als seus fills. En moltes ocasions, les llengües en perill tenen tan pocs parlants que és difícil conèixer-ne la seva existència i sovint desapareixen sense que se’n tingui cap document.

Entre les llengües considerades en perill hi ha la Llengua de Signes Catalana, la Llengua de Signes Valenciana, l’occità, l’aragonès, l’asturià, el bretó, el cors i el gaèlic irlandès. La major part dels idiomes en risc, però, són a Amèrica, especialment al nord del continent.

Cristina Calderón era l’última parlant de la llengua yagan / CC

Entre les llengües que es considera que ja han desaparegut hi ha l’idioma yagan, el més austral del món. L’última parlant d’aquesta llengua de la costa meridional de la Terra del Foc i entre el Canal i el Cap d’Hornos, es va morir fa uns dies.

Cristina Calderón, de 93 anys, vivia a Villa Ukika, a l’illa Navarino, on es van instal·lar els yagans a partir dels anys seixanta, era la darrera parlant nadiua de yagan. Calderón era considerada com un “tresor viu humà” pel Consell de Cultura i les Arts de Xile.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share