El Campus Ciutadella de la UPF tanca per una vaga a favor del català a la universitat

El SEPC reclama al rectorat que compleixi l’acord d’estendre la presència de la llengua pròpia a les aules

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha suspès activitat acadèmica prevista per a aquest dimarts al campus Ciutadella a causa de la vaga convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans pel poc ús del català a les aules en aquesta universitat. Els organitzadors de la protesta han bloquejat els accessos al campus amb taules i cadires.

Els estudiants han reclamat el “dret d’estudiar en català” i ha denunciat l’incompliment del rectorat del compromís contra la crisi educativa que el rectorat va signar el curs 2020-2021.

En un fil a Twitter, el SEPC de campus Ciutadella ha explicat que el rectorat es va comprometre a fer el 80% de les classes en català. Els estudiants demanen que abans del curs 2022-2023 s’assoleixi un mínim del 60% d’assignatures per grau en català i que es faci un informe que especifiqui com es complirà aquest objectiu.

El SEPC afirma que “les universitats catalanes estan obligades per llei a redactar un informe de la situació lingüística de la universitat periòdicament”. En el cas de la UPF -remarquen- “l’últim informe realitzat data de l’abril de 2019”. “Per aquest motiu exigim un informe actualitzat amb els usos lingüístics actuals abans que finalitzi el curs 2021-2022”, afegeixen.

Els estudiants també reclamen que la universitat creï “mecanismes de fiscalització” perquè els alumnes puguin “denunciar la vulneració dels drets lingüístics” i garanteixin que es compleixen els acords presos.

Les universitats catalanes es van comprometre, l’abril de l’any passat, en un acord aprovat a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), integrada per representants del govern i de les dotze universitats, a garantir el respecte a la llengua que consta a les assignatures que cursen els universitaris. El compromís va arribar després que les assemblees de facultat de les universitats dels Països Catalans haguessin impulsat el Compromís contra la Crisi Educativa, un manifest que, entre altres coses, reclamava incrementar la presència del català als campus.

El gener passat, el Departament de Recerca i Universitats va anunciar un Pla d’enfortiment del català en l’educació superior. que té com a objectiu “garantir els drets lingüístics de l’estudiantat, el professorat i tota la comunitat del sistema universitari i de recerca del país, i preservar el paper del català com a llengua vehicular”. Entre les mesures que es proposa el pla hi ha assolir un 80% de docència en català als graus, garantir que tots els graus tinguin un itinerari en català, i equilibrar l’ús d’aquesta llengua als màsters i altres estudis de postgrau; incrementar l’ús del català en la recerca; reforçar i ampliar els programes d’acollida lingüística; i desenvolupar el concepte de llengua vehicular en l’ensenyament universitari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share