El .cat fa quinze anys

El català va tenir el primer domini d’internet dedicat a una llengua

La llengua catalana ha de superar cada dia molts reptes per mantenir-se viva: el de l’ús social, el de l’assimilació amb altres llengües, el reconeixement polític i molts més, que topen tot sovint amb circumstàncies adverses i, fins i tot, amb una hostilitat manifesta. La llengua, però, té una vitalitat insòlita a internet, on hi té un pes molt superior al que li correspondria per potència demogràfica. I tot això, gràcies a l’empenta de molts activistes que han fet una feinada en la promoció del català a internet els darrers anys.

Segurament, el cas d’èxit més rotund és el del domini .cat, el primer que ha assolit mai una llengua i que aquest dimecres ha fet quinze anys. La Fundació .cat, que és qui gestiona aquest domini d’internet, ha volgut celebrar-ho amb una exposició itinerant, que ha engegat al Palau Robert de Barcelona, i amb un acte que s’ha fet en aquest mateix lloc en què s’ha rememorat una gesta que ara sembla la cosa més normal del món.

En l’acte conduït pel comunicador Òscar Dalmau, el president de la Fundació .cat, Carles Salvadó, ha recordat els esculls que els impulsors del .cat van haver de superar per part dels mateixos que havien barrat el pas a un domini .ct per a Catalunya a finals dels anys noranta. “Vam haver de demostrar que no era un projecte contra ningú, sinó en pro de llengua i la cultura catalana”, ha explicat Salvadó, que ha recordat que l’associació va comptar amb el suport de més de 2.600 empreses, més de 68.000 persones, cent entitats i el suport dels partits polítics catalans per aconseguir que la Corporació d’Internet per a l’Assignació de noms i Nombres (ICANN per les seves sigles en anglès) aprovés el domini .cat.

Quinze anys després, a internet hi ha més de 108.000 dominis .cat i la feina Fundació va molt més enllà de gestionar-los. “El nostre objectiu és aconseguir que totes les maneres de comunicar-se al món tinguin present el català, tant si són aplicacions, com xarxes socials, com televisió en línia, etcètera”, afirma Salvadó, que aprofita per fer una crida als joves a “utilitzar la llengua del seu territori” també al ciberespai.

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha remarcat la importància de l’assoliment del domini .cat, ara fa quinze anys, una “fita que certifica la presència normalitzada i reconeguda de la llengua i la cultura catalanes en l’era digital” i que és “equiparable al que va suposar TV3” per a una “comunitat d’onze milions de parlants”.

Qui vulgui conèixer a fons la història del .cat ho pot fer a través de l’exposició virtual que hi ha al web del quinzè aniversari del domini o bé visitant l’exposició itinerant que ha començat al Palau Robert.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share