El català, a la ‘Champions’ dels videojocs

La competició de League of Legends en la llengua pròpia és reconeguda oficialment

El català va fent-se forat, de mica en mica, en àmbits que semblen reservats a l’ús exclusiu de les llengües dominants. Un d’aquests és el dels videojocs, on la llengua hi té una presència molt escassa, però hi ha una comunitat molt combativa en la defensa del català. És gràcies a aquests voluntaris que s’ha aconseguit una fita històrica per a la llengua: per primer cop es reconeix oficialment  una competició d’esports electrònics en català.

Es tracta de d’una lliga oficial de League of Legends, el videojoc més popular del món i amb les principals competicions de jocs electrònics. La competició, anomenada lliga LIOP, està organitzada per Gamesports Electrònics i començarà la primera temporada el gener vinent.

La notícia s’ha fet pública aquest dijous en el marc d’una altra fita històrica: la creació de SAGA, el primer saló del videjoc en català, organitzat per la Plataforma per la Llengua amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística del govern de Catalunya, que es farà el 3 i 4 de desembre al recinte de la Farga de l’Hospitalet de Llobregat. El saló té com a objectiu potenciar i donar visibilitat als videojocs, les competicions i les retransmissions d’esports electrònics en català. “Perquè el català sigui una llengua completa ha de tenir una presència com la de les altres llengües mitjanes desenvolupades al món dels videojocs”, ha assenyalat, en la presentació de l’esdeveniment, el secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, que ha remarcat també el paper clau d’aquest sector a l’hora de normalitzar el català entre els joves. “La indústria dels videojocs genera ocupació de qualitat per a gent jove i volem que el català, que és la llengua del país, s’hi associï i aprofiti la força i la joventut d’aquest sector”, ha dit Vila.

L’espai firal acollirà una quarantena d’expositors, una marató de 36 hores de videojocs, partits d’exhibició del Barça eSports, la final a quatre de la competició LlOP del Valorant i una Copa de les Estrelles de la competició LlOP del League of Legends. En la competició LlOP del videojoc Valorant, organitzada de manera regular per Gamesports Electrònics, els jugadors han d’interactuar en català amb el públic i les retransmissions a través de Twitch són en aquesta llengua.

En el marc del saló es farà  el lliurament dels primers Premis SAGA als millors videojocs en català. En total seran sis guardons i reconeixeran els videojocs amb la millor narrativa, el millor art visual, la millor banda sonora i la millor jugabilitat, així com el millor videojoc triat pel públic i el millor videojoc de l’any triat pel jurat. Els premis són una iniciativa conjunta de la Plataforma per la Llengua amb Gaming.cat i Lúdica, i tenen l’objectiu d’incentivar la producció de videojocs en català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share