El català de l’Alguer obté la certificació europea

La Regió de Sardenya obre una convocatòria de títols d’alguerès per fer de professor

El català de l’Alguer ha assolit una fita històrica després que el Municipi de l’Alguer i  la Regió de Sardenya hagin signat un conveni que certifica el coneixement de l’alguerès d’acord amb els estàndards del Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR), el sistema per avaluar les competències lingüístiques del Consell d’Europa.

La certificació, provisional, és fruit de l’aplicació de l’apartat 5 de l’article 9 de la Llei autonòmica 22/2018 que autoritzava l’estipulació d’un conveni del Municipi de l’Alguer amb la Generalitat de Catalunya i amb la Universitat de Sàsser.

El municipi de l’Alguer va adoptar, de forma oficial, el maig del 2021, la norma ortogràfica redactada el 2002 per Òmnium Cultural i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), un pas fonamental per situar el català de l’Alguer al mateix nivell de reconeixement que les altres llengües europees acreditades pel MECR.

El Municipi de l’Alguer ha qualificat la notícia, en un comunicat, de “fita històrica que compensa la feina feta durant molts anys per les associacions culturals que han treballat incansablement pel reconeixement, a tots els nivells, de l’alguerès com a llengua minoritària”. Pel síndic de l’Alguer, Mario Conoci, es tracta d’“una primera victòria molt important per a tots que ve arran d’una acurada activitat en el sector de les polítiques lingüístiques que l’Administració ha posat en marxa també gràcies a la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Sàsser que ens acompanyen en aquesta primera i concreta fase de salvaguarda del nostre patrimoni lingüístic”.

La Regió de Sardenya ha publicat, a més, la convocatòria per obtenir el títol de català que permetrà inscriure’s a la llista de professors, per al concurs públic d’operadors de l’oficina lingüística autonòmica i per poder impartir docència com a professorat extern titulat. Les sol·licituds es podran presentar fins al 25 d’agost i les proves es preveu que es facin el 15 i 16 de setembre a les aules de la facultat d’Arquitectura de l’Alguer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share