Dissabte, abril 13, 2024
Actualitat

El català deixa de ser, oficialment, l’idioma preferent a l’Ajuntament de Calvià

PP i Vox aproven el canvi del reglament de 1998 que definia la llengua pròpia com la “usual” del consistori

El català ha deixat de ser, definitivament, la llengua preferent a l’Ajuntament de Calvià després que el govern, format per PP i Vox, hagi aprovat aquest divendres oficialment el reglament que preveu l’ús “indiferent” del castellà i del català al consistori.  El nou text substitueix el del 1998, que definia el català com la “llengua usual” de l’administració, que tenia, a més, el deure de promoure’l en tots els àmbits.

El batle de Calvià, el popular Juan Antonio Amengual, ha explicat que no s’ha modificat el reglament, aprovat fa 26 anys, “cercant confrontació, ni per marginar la llengua catalana, ni per provocar”, sinó perquè hi hagi “un ús lliure i natural de qualsevol de les dues llengües oficials”.

El nou text “garanteix el dret dels ciutadans a ser atesos de forma oral o escrita en les dues llengües oficials” i estableix que  “tota la documentació de l’àmbit administratiu de la corporació i de l’equip de govern podrà redactar-se indistintament en les dues llengües oficials”. A més, “els rètols, cartells i indicadors exteriors i interiors de totes les dependències municipals seran bilingües i la promoció i difusió de la informació d’interès ciutadà i institucional es durà a terme en les dues llengües oficials”.

La decisió del govern municipal ha estat rebutjada pel PSIB, que ha criticat que s’hagi trencat el consens lingüístic. L’Obra Cultural Balear (OCB) va denunciar que el canvi, a més de rompre el consens, vulnera la legislació actual i va presentar al·legacions.

Foto: Ple de l’Ajuntament de Calvià / Ajuntament de Calvià

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics