Dissabte, abril 13, 2024
Actualitat

El català deixarà de ser un requisit per treballar a l’Ajuntament de Palma

L’OCB estudia emprendre accions legals contra la decisió presa per PP i Vox, que l’oposició qualifica de nou “atac” a la llengua

El ple de l’Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimecres, amb els vots del PP i de Vox, que el català deixi de ser un requisit per treballar al consistori. La norma, proposada per l’extrema dreta, entrarà en vigor l’1 de juliol i afecta tant els treballadors de l’Ajuntament com els de les empreses municipals.

El PP assegura que abans que la nova llei entri en vigor s’haurà fer una valoració de cada lloc de treball i en aquells en què els treballadors tinguin una atenció directa amb el públic es mantindrà el requisit del català. Les explicacions de la formació del batle Jaime Martínez no convencen, però, l’oposició, per a qui la mesura és un nou “atac” al català de la dreta i l’extrema dreta.

El Partit Popular i Vox ja van aprovar modificar el Reglament de Normalització Lingüística de Palma, vigent des de feia 36 anys, i van decidir canviar el domini a internet del web oficial de l’Ajuntament, que ara és palma.es en lloc de palma.cat. Amb el canvi del reglament, vigent des del 1987, l’administració municipal ha deixat de tenir el català com a llengua preferent de comunicació i pot respondre als ciutadans en castellà sense que hi hagi una petició expressa. Els documents interns i externs del consistori deixen de redactar-se, per defecte, en català.

La decisió de l’Ajuntament de Palma arriba uns dies després que el català hagi deixat de ser, definitivament, la llengua preferent a l’Ajuntament de Calvià.

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha denunciat que sense l’adequada capacitació lingüística dels empleats públics ni l’administració municipal pot funcionar normalment en català ni els ciutadans s’hi poden adreçar. Per l’entitat, “els canvis normatius que exigiria l’aplicació de la proposició d’avui de Vox vulneren la legislació lingüística de les Illes Balears”. “L’OCB n’estarà a l’aguait per interposar-hi les accions judicials corresponents. Cap agressió a la llengua catalana quedarà sense resposta”, afegeix l’Obra Cultural Balear.

Foto: El batle de Palma, Jaime Martínez, en una compareixença dimarts a Cort / Ajuntament de Palma

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics