Sunday, December 1, 2024
Actualitat

El català en la religió, a debat

Afers Religiosos organitza el 7 i 8 de novembre unes jornades sobre bones pràctiques de foment de la llengua

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya acollirà el 7 i 8 de novembre les Jornades RELIG de la Direcció General d’Afers Religiosos sobre Bones pràctiques de foment de la llengua catalana en l’àmbit religiós, un esdeveniment que s’emmarca en l’acord Religions per la llengua, un compromís de les entitats religioses a favor del català que es va presentar públicament el 12 de juliol de 2022.

Des d’aquell dia, s’han anat adherint a l’acord un gran nombre d’entitats i s’han dut a terme prop de 250 actuacions en favor del català i de l’aranès. Amb aquestes jornades, la Direcció General d’Afers Religiosos espera donar un nou impuls al foment del català en l’àmbit religiós tot reflexionant i debatent sobre com el català pot esdevenir una llengua de diàleg de les religions i contribuir a la cohesió social.

Les jornades, que compten amb la col·laboració de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística, s’inauguraran el 7 de novembre amb la intervenció del secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, i del director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol. L’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà exposarà la ponència marc: Per què en català?.

Després de la ponència marc, hi haurà la taula rodona al voltant de l’Acord Religions per la llengua i com donar-hi un nou impuls. Hi participaran Cinto Busquet, rector de la Parròquia de Calella; Glòria Puig, de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes; Noemí Cortés, de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya, i Mohamed Halhoul, de la Federació del Consell Islàmic de Catalunya.

L’endemà, 8 de novembre, el segon bloc de les Jornades analitzarà la situació del català en l’àmbit religiós i bones pràctiques. Agustí Iglesias, tècnic d’Afers Religiosos, tractarà el tema Què en sabem de la llengua en l’àmbit religiós a partir de les dades del Baròmetre de la religiositat i el Mapa religiós de Catalunya. Seguidament s’abordarà el diàleg interreligiós i la llengua catalana, a càrrec d’Arnau Oliveres de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós – AUDIR.

Representants de diferents confessions religioses exposaran les seves experiències en aquest àmbit. Entre d’altres, intervindran Montse Castellà (budisme), Maria Rosa Ocaña, (Església Ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia), Gagandeep Singh (Comunitat Sihk) i Guillem Correa (Consell Evangèlic de Catalunya). La sessió del matí es clourà amb la ponència La terminologia religiosa en català sobre el Diccionari de les religions, a càrrec de Joan Hernández, investigador principal, i Maria Pujol, de l’equip de recerca.

A la tarda s’aprofundirà en el tercer bloc de les Jornades: Recursos per aprendre i utilitzar la llengua catalana. L’iniciaran Carme Bové, Carles de Rosselló i Anna Gallego, responsables de diverses àrees del Consorci per a la Normalització Lingüística que informaran sobre els serveis i recursos que ofereix el Consorci. I, finalment, hi haurà un panel de recursos sobre el fet religiós en català en què hi prendran part Yvonne Griley (Direcció General d’Afers Religiosos); Eloi Aran (Fundació Escola Cristiana de Catalunya); Alícia Guidonet (Migrastudium), i Montserrat Claveras (professora de religió).

Foto: Jornada ‘Conviccions religioses i relacions laborals’ feta el 30 d’octubre passat / Afers Religiosos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics