El català és minoritari en els graus i màsters de Dret

La llengua recula a les facultats de Catalunya, s’estanca a les Illes Balears i augmenta al País Valencià

El català és minoritari en els graus i màsters de Dret de les universitats catalanes i és anecdòtic o inexistent a les facultats de les Illes Balears i el País Valencià, segons un estudi fet públic aquest dijous per la Plataforma per la Llengua. L’entitat ha analitzat els plans docents de les assignatures dels graus i màsters de Dret i les dades publicades als webs de les facultats i ha conclòs que a Catalunya  només s’imparteixen en català el 38% de les hores dels graus i el 28,7% de les del màster; al País Valencià, el 23,8% de la docència dels graus i el 5,6% de la dels màsters, i a les Illes Balears, el 21,7% de les classes del grau.

Aquests percentatges, que no es pot assegurar que a la pràctica es compleixin, són similars als de l’any passat. En el cas de Catalunya, però, la presència del català cau 3,2 punts als graus i 2,5 punts als màsters; mentre que a les Illes Balears, la docència en català s’estanca i només creix 0,6 punts. Al País Valencià, en canvi, el percentatge de docència en català als graus puja 4 punts gràcies al Pla d’increment de la docència en valencià de la Universitat de València.

Dret-catala-Cat-PxL
Dret-catala-IB-PxL
Dret-catala-PV-PxL
previous arrow
next arrow

A Catalunya, els graus públics de Dret fan, de mitjana, un 44,7% d’hores en català, mentre que els privats, només un 7%. Tan sols la Universitat Rovira i Virgili (URV) (85,8%), la Universitat de Lleida (UdL) (62,4%) i la Universitat de Girona (UdG) (47,8%) fan més hores de classe en català que en castellà.

A les Illes Balears, on tota l’oferta és pública, amb prou feines s’arriba al 25% de català al campus de Menorca; al 23% al de Mallorca, que és el que ofereix més línies i que creix 1,8 punts, i al 13,9% al d’Eivissa, on el percentatge d’hores en català cau 2,8 punts. A la Universitat de les Illes Balears (UIB), a més, ha caigut 5,2 punts el percentatge d’hores en català del primer curs de Dret, que ara és només del 17,2%.

La Plataforma per la Llengua constata que és gairebé impossible estudiar completament el grau de Dret en català. Si bé la llengua és més present en els cursos inicials, a mesura que s’avança perd presència i és residual en el màster d’accés a l’advocacia.

Per a l’entitat, potenciar la formació en català és essencial per fer créixer l’ús de la llengua a la justícia, on ara hi té una presència molt escassa. El 2021 el percentatge de sentències judicials en català va marcar el mínim dels últims vint anys: només es van emetre en català el 6,9% de les sentències del Principat. La Plataforma per la Llengua demana que es garanteixi l’opció de fer els estudis en català i que s’ofereixin grups en català en tots els horaris, en el cas que hi hagi itineraris de matí i de tarda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share