El català incorpora el ‘botellot’, el ‘micromasclisme’ i el ‘mem’

El Termcat afegeix més d’un centenar de termes nous a la llengua

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar dijous 125 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat entre el desembre de 2020 i l’abril de 2021 entre els quals destaca la paraula botellot pel debat que hi ha hagut sobre com s’havia d’anomenar un fenomen de la màxima actualitat.

A més del botellot (o entrompada, segons el sinònim que assenyala el Termcat), s’han incorporat altres termes molt utilitzats en la societat actual com micromasclisme, guerra judicial, sensellar i negacionisme. Es tracta de mots o locucions que s’han normalitzat majoritàriament arran de consultes que els usuaris adrecen al Termcat.

Altres paraules que s’han normalitzat són blanqueig (rentat d’imatge) amb diverses variants en funció de què sigui el que es blanqueja. Blanqueig verd o ecoblanqueig, per exemple, si es vol “promoure la percepció que una empresa, un organisme o un govern, i els seus productes, serveis, polítiques o objectius, són respectuosos amb el medi ambient” o blanqueig lila si es vol fer el mateix en relació a les dones.

També s’ha incorporat a la llista de termes del Termcat CTEM (“el conjunt de disciplines de la ciència i la tecnologia concebudes d’una manera integrada”, més conegut per les sigles en anglès STEM, paraules com xinos, referit a un tipus de pantalons i càtering.

Un dels àmbits que més termes aporta és el de les tecnologies de la informació i la comunicació, que en recull 63 de nous. Entre aquests hi ha cibertranstorn, mem i núvol (“Conjunt de recursos i serveis accessibles en línia que un proveïdor posa a disposició dels usuaris abonats).

Les fitxes completes de tots aquests termes són consultables al web del Termcat, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al Termcat i a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share