El català, testimonial a Netflix

La presència de la llengua es duplica a la plataforma però només suposa el 0,5% del catàleg

La presència del català a Netflix s’ha duplicat en dos anys, però continua sent gairebé nul·la, segons el darrer Butlletí sobre l’audiovisual a Catalunya (BIAC) del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). D’acord amb aquest estudi, que actualitza l’informe del febrer de l’any 2020, actualment la plataforma ofereix un total de 30 obres en català de les 6.034 del seu catàleg (un 0,5%), mentre que fa dos anys n’oferia 9 de 3.512 (un 0,3%).

Per gèneres, les obres es distribueixen en llargmetratges i pel·lícules per a TV (53,6%) i obres seriades (46,4%). El CAC fa els càlculs per sumar llargmetratges i sèries seguint les directrius de la Comissió Europea de juliol de 2020, segons les quals una temporada d’una sèrie (amb independència del nombre d’episodis) es considera una única obra audiovisual, amb el mateix pes que un llargmetratge.

Netflix sí que ha augmentat, de forma significativa, la quota d’obra europea, que ha passat del 22,2% de fa dos anys al 33,0% actual, amb la qual cosa assoleix per primer cop la quota del 30% que estableix la Directiva de serveis de comunicació audiovisual. Si es compara dins del total d’obres europees, els percentatges del català en aquesta plataforma no milloren gaire: El 0,7% de les 2.000 obres europees del catàleg de la plataforma té disponibilitat en català (àudio o subtítols), un percentatge que baixa fins al 0,5% en el cas d’obres rodades amb llengua originària en català.

Davant aquesta situació, el president del CAC, Roger Loppacher, considera “absolutament indispensable per al futur de la llengua catalana que el projecte de Llei general de comunicació audiovisual i la Llei catalana de l’audiovisual prevegin quotes significatives tant d’oferta com de producció d’obres en català a les plataformes”.

Netflix es manté com a la plataforma líder a Catalunya, per davant d’Amazon Prime Video i de Disney+. Segons les dades, corresponents al novembre de 2021, Netflix té 1,6 milions de llars abonades, la qual cosa suposa 3,8 milions de persones subscrites (el 58,8% de la població catalana de 14 o més anys).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share