Dissabte, abril 13, 2024
INICIATIVES

El CIEMEN recorda el dret de parlar català dels ciutadans

L’entitat posa en marxa una campanya per conscienciar dels drets lingüístics dels catalanoparlants

El Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) ha posat en marxa la campanya “Hi tens dret! El català depèn de tots”, creada per conscienciar els ciutadans, especialment els joves, sobre els seus drets lingüístics. La iniciativa, que consisteix en una campanya viral de cinc vídeos i sis infografies, tracta tracta àmbits clau sobre els drets lingüístics dels catalanoparlants, com ara la seva relació amb el comerç i el consum, amb la justícia, amb la formació reglada, amb l’atenció sanitària i amb els cossos policials i forces de seguretat.

Els vídeos aborden situacions quotidianes com el d’una dependenta d’una botiga que no entén una clienta que se li adreça en català, un policia que li demana a un ciutadà que li parli en castellà, un advocat que no entén una declaració en la llengua pròpia dels Països Catalans en un judici, una sanitària que no atén en català  i el clàssic cas del professor universitari que canvia de llengua i no respecte l’idioma que apareix al pla d’estudis.

Els impulsors de la campanya recorden que “la protecció legal d’una llengua no és suficient per garantir-ne la defensa efectiva” i per això el projecte posa èmfasi en la necessitat que els parlants de català siguin conscients dels seus drets lingüístics i estiguin disposats a exercir-los. El CIEMEN considera que, fora dels cercles de població més conscienciats sobre la situació del català, no hi ha prou coneixement sobre els drets lingüístics.

La campanya compta amb un web que recopila els vídeos de la campanya, infografies i articles sobre els drets lingüístics garantits per la legislació vigent i proporciona explicacions clares i comprensibles sobre els drets lingüístics adaptades a tots els ciutadans, sense que calgui tenir formació jurídica, així com una secció de preguntes freqüents (FAQS) per informar sobre els mecanismes per exercir reclamacions lingüístiques. La iniciativa té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics