El Congrés dels Diputats aprova la llei de l’audiovisual espanyola

Protesta de les entitats a favor de les llengües minoritzades al davant del Congrés dels Diputats / Plataforma per la Llengua

Les entitats de defensa de les llengües minoritzades diuen que la norma no garantirà la igualtat lingüística

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la nova llei de l’audiovisual, que obliga les grans plataformes de continguts a destinar el 3,5% dels seus ingressos a l’Estat espanyol a produccions estatals, un 15% de les quals en llengües “cooficials”. La norma preveu també la creació d’un fons per doblar i subtitular sèries i pel·lícules en català, gallec i basc.

La llei s’ha aprovat amb els vots a favor del PSOE, el PNB, Nova Canàries, Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix; l’abstenció de PP, Ciutadans i Unides Podem; i els vots en contra d’ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, Compromís, Bildu, el BNG, Navarra Suma i Vox. ERC s’havia compromès inicialment a votar a favor de la llei, però els socialistes han pactat una esmena amb el PP que redefineix el concepte de productores independents que poden rebre ajuts públics. i que, segons el parer dels republicans, afavoreix els grans grups mediàtics.

La votació ha estat precedida per un acte de rebuig a la llei, fet al davant del Congrés dels Diputats, protagonitzat per entitats que treballen a favor de les llengües minoritzades de l’Estat espanyol.

Segons han explicat els representants de la Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, ACPV, Escola Valenciana, FOLC, CIEMEN AMESA, Euskalgintzaren Kontseilua i Iniciativa Pol Asturianu, la norma aprovada només farà “petits passos que no garantiran la igualtat lingüística”. Les entitats afirmen que “s’ha perdut l’oportunitat per a l’igualat” que “invisibilitzarà” les llengües diferents del castellà.

“Si bé la pressió política i social exercida per les entitats ha estat determinant per incloure mínims per a totes les llengües tant pel que fa a les quotes de catàleg de les plataformes i retransmissions de TVE, com en el finançament anticipat, els canvis introduïts són clarament insuficients i testimonials en representar entre el 0,35% i el 2,55% del conjunt”, lamenten les organitzacions.

Tot i que “en aquesta ocasió no s’han complert els objectius previstos”, les entitats han anunciat que continuaran “treballant per crear les condicions adients per viure en les nostres llengües, així com perquè aquestes guanyin espais, entre aquests les pantalles”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share