El Congrés dels Diputats rebutja la igualtat lingüística

La diputada d’EH-Bildu Mertxe Aizpurua en la seva intervenció al Congrés dels Diputats

La cambra tombarà la proposició que permeti utilitzar l’idioma propi amb l’administració de l’Estat

El Congrés dels Diputats espanyol tenia previst rebutjat aquest dimarts una proposició no de llei d’EH Bildu, secundada per ERC, Junts, la CUP, el PDeCAT, Compromís, el BNG, Podem i Més País que reclamava que “les llengües pròpies diferents del castellà tinguin el mateix reconeixement i els seus parlants els mateixos drets i deures que es reconeixen al castellà”.

El document és el producte de la feina conjunta de deu entitats de defensa de les diferents llengües de l’estat: l’Obra Cultural Balear, la Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, el Ciemen, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Kontseilua, A Mesa pola normalización lingüística, Nogará i Iniciativa pol asturianu.

El text tenia previst els vots en contra de partits com el PSOE, PP, VOX i Ciutadans i ha rebut els vots a favor dels partits que li han donat suport.

La iniciativa demana a l’estat que assumeixi “la realitat plurilingüe” i garanteixi que “l’administració de l’estat funcioni en les diferents llengües independentment de la seva localització física, entre altres, a les Corts Generals, els Tribunals Constitucional, Suprem i Audiència Nacional o organismes com l’Agència tributària o la Seguretat Social o altres empreses i entitats públiques com RTVE”.

El document també advoca per “garantir la igualtat lingüística” i que l’estat estengui a la resta de llengües els “deure i drets dels quals fins ara només s’ha beneficiat el castellà, com són la capacitació en llengües pròpies del personal de totes les administracions públiques, inclosa la de Justícia, el seu ús generalitzat en les pàgines oficials i el seu reconeixement a nivell internacional en paritat amb el castellà”.

La diputada d’EH-Bildu Mertxe Aizpurua, que ha estat qui ha presentat la proposició no de llei, ha recordat que el 45% de la població de l’Estat espanyol viu en territoris on hi ha una llengua pròpia diferent del castellà a qui se’ls “nega el dret” de viure plenament en el seu idioma. Aizpurua recorda que Espanya va signar i ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom) i que, tal com diu el Consell d’Europa, no compleix bona part dels seus compromisos. El diputat del PSOE Marc Lamuà, per la seva banda, ha justificat el rebuig del seu grup al text perquè “és inconstitucional”.

El debat a l’hemicicle ha estat precedit per les entitats en defensa del català, el gallec, el basc, l’aragonès i l’asturià, impulsores de la iniciativa, a la porta del Congrés dels Diputats. El representant de la Plataforma per la Llengua, Francesc Marco, ha demanat a l’Estat espanyol que “assumeixi la pluralitat” lingüística com es fa en “altres estats del món”.

One thought on “El Congrés dels Diputats rebutja la igualtat lingüística

  • 10 de març de 2021 at 15:40
    Permalink

    La mentalitat espanyola, no canvia ni canviarà. Només ens queda la tossuderia en reclamar els nostres drets lingüístics. Reconforta l´empeny d´altres territoris de l´Estat que estan amb la mateixa problemàtica.

    Visca Catalunya¡

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share