‘El Correu de la Unesco’, en català

Portada del ‘Correu de la Unesco’

La col·laboració entre tres territoris de parla catalana fa possible l’edició de la publicació en la llengua pròpia

El català ha assolit una fita important en situar-se com una de les deu llengües en què s’edita El Correu de la Unesco, una publicació trimestral destinada a difondre la tasca de l’agència de les Nacions Unides que promou la col·laboració en educació, ciència, cultura i comunicació. Els números de la revista es publiquen en els sis idiomes oficials de l’organització: anglès, francès, castellà, rus, àrab i xinès; en esperanto, portuguès i coreà i ara també en català.

L’edició en català ha estat presentada aquest dimecres en un acte virtual en què han participat els impulsors d’aquesta versió: la Generalitat de Catalunya, la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco, l’Associació per a l’Ensenyament del Català (Aplec), la Universitat de Perpinyà, l’Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPLC) i l’Associació Unesco d’Igualada, coordindadora de l’edició.

Tots els participants han destacat la importància que el català estigui present en una publicació tan coneguda en cercles diplomàtics internacionals i la col·laboració que hi ha hagut entre diferents entitats i organismes de tres territoris de llengua catalana. L’edició en català, disponible en línia en format PDF i en paper, “significa apostar per la diplomàcia cultural i per la llengua compartida als tres territoris”, ha remarcat la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, que ha contraposat aquesta fita amb el menysteniment de la Unió Europea del català.

Joan Sans, responsable de política lingüística del govern d’Andorra, ha destacat que la versió en català del Correu de la Unesco serà una “eina útil per al diàleg comú entre les cultures que aixopluga la Unesco”, mentre que el president de l’Aplec, Alà Baylac-Ferrer, hi veu una “oportunitat de fer sentir la veu de milions de catalans dins dels projectes i activitats de les Nacions Unides”. Miquel Segura, de l’Associació Unesco d’Igualada, ha qualificat el projecte d’“exercici de diplomàcia cultural i baluard de la presència del català a les institucions” internacionals.

One thought on “‘El Correu de la Unesco’, en català

  • 8 de maig de 2021 at 16:39
    Permalink

    Me parece perfecto que se conozcan más lenguas para una comunicación fraternal entre los pueblos, pero hay algunas inexactitudes, por ejemplo cuando se afirma que los catalano parlantes no se hacían oír en la cultura, como de los territorios que mencionan, por ejemplo Cataluña más del 55% de la población es castellano parlante si se hacían oír y otros territorios tienen el francés como lengua oficial también se hacían oir, este escrito no es más que el vulgar uso de una lengua con fines propagandísticos y político de un sector minoritario de la población.

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share