El Diari de la llengua rep el premi Joan Coromines
La CAL guardona també Dàmaris Gelabert, la llibreria Quera, Núria Cadenes i Cesk Freixas
Bernat Garcia i Bassols
La Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) ha lliurat aquest dissabte els XIX Premis Nacionals Joan Coromines que reconeixen les persones o col·lectius que han destacat pel seu compromís en la normalització de la llengua i la nació catalanes. L’edició d’enguany ha premiat la tasca del Diari de la llengua, els cantants Dàmaris Gelabert i Cesk Freixas, la llibreria Quera i l’activista i escriptora Núria Cadenes.
La CAL ha reconegut el Diari de la llengua “per la seva tasca de divulgació de les nombroses iniciatives que es fan al país relacionades amb la llengua”. De Gelabert s’ha valorat “el seu activisme en la promoció i divulgació de la música infantil al nostre país” i de la Llibreria Quera els “més de cent anys al servei de l’excursionisme i la coneixença paisatgística del país”. L’entitat ha guardonat “l’activisme pels drets i les llibertats dels Països Catalans” de Cadenes i “el compromís amb el país a través de la música i la reivindicació nacional” de Freixas.
L’acte, que s’ha dut a terme a l’Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella, d’aquesta localitat del Maresme, ha estat conduït pel periodista alellenc Albert Manyà i amenitzat pel grup musical Kirias.
El director del Diari de la llengua, Raül G. Aranzueque, ha agraït el guardó de la CAL i la seva “tasca ingent per la llengua catalana” i ha convidat els parlants a contribuir a “salvar la llengua” amb accions quotidianes com “no canviar de llengua quan algú ens parla en castellà, o comprant productes etiquetats en català” i “donar un cop de mà” als “centenars d’entitats que, com la CAL, treballen per la llengua arreu dels Països Catalans”.
Dàmaris Gelabert ha animat els creadors de contingut digital a treballar en català i ha recordat que nens de llocs com Malàisia i el Brasil canten les seves cançons en català. El propietari de la Llibreria Quera, Raimon Quera, ha posat en valor l’”autenticitat” d’un negoci com el seu, que ha passat “de generació en generació”. Núrias Cadenes, per la seva part, ha destacat la “capacitat de supervivència espectacular” del català, mentre que Cesk Freixas ha remarcat que, tot i que “no tenim un estat que doni suport a la llengua tenim una societat molt organitzada” i ha agraït la tasca de la CAL en la promoció de “coses molt elementals que en altres contextos no s’haurien de protegir, però toca defensar”.
En l’acte, en què s’ha homenatjat la poetessa alellenca Mercè Giralt, ha intervingut també Francesc Xavier Vila, el secretari de Política Lingüística, que ha demanat que tothom faci un pas endavant en la defensa de la llengua, que “encara es pot salvar”. La darrera intervenció ha estat a càrrec de l’alcalde d’Alella, Marc Almendro, que ha fet una crida a “persones, entitats, associacions i institucions” a “treballar junts per la defensa de la llengua”
L’acte s’ha tancat amb l’actuació de la Polifònica Joia d’Alella, que ha acabat la seva actuació amb el Cant dels Segadors