“El gallec no és un virus”

Acusen el president de Galícia de prescindir de la llengua pròpia per informar de la Covid-19

Les entitats de defensa del gallec s’estan mobilitzant aquests dies contra el menyspreu que mostra el govern de Galícia cap al gallec en les comunicacions sobre la pandèmia del coronavirus. Segons denuncia la plataforma Queremos galego, que aplega més de 600 entitats, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha “abandonat” l’ús del gallec “en exercici de les seves funcions, precisament en els moments de més trascendència” en plena crisi de la Covid-19.

“Probablement, les compareixences i missatges del president de la Xunta aquests dies són els més importants en l’exercici de la seva responsabilitat. Utilitzar, de forma reiterada, el castellà per adreçar-se al conjunt de gallegues i gallecs, alimenta el conegut i fals prejudici que considera el gallec una llengua que només serveix per a funcions limitades i inútil per al realment important”, denuncia Queremos Galego.

La Mesa pola Normalización Lingüística ha criticat, a més, que el govern de Feijóo exclou el gallec en les línies d’atenció telefònica sobre el coronavirus, ja que no ofereix un argumentari sobre l’epidèmia en aquesta llengua. Segons informa Nós Diario, els teleoperadors que resolen les consultes dels ciutadans sobre el virus en el telèfon habilitat per la Xunta tenen l’obligació de cenyir-se a una sèrie d’informacions que només tenen disponible en castellà. Aquest fet -denuncia la Mesa- “augmenta la possibilitat d’una comunicació infructuosa i pot posar en risc l’assistència sanitària”.

Alguns professors han denunciat també el fet que la plataforma de videoconferències que ha posat en marxa el govern per fer classes en línia durant el confinament dels estudiants no té l’opció del gallec.

L’abandonament del gallec per part del president, que normalment s’adreça als ciutadans en aquesta llengua, ha desfermat una allau de crítiques a les xarxes socials, que s’han vehiculat a través de l’etiqueta #OGalegoNonÉUnVirus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share