El govern català protegirà els mestres davant els “atacs” a la llengua

L’executiu ofereix defensa jurídica als docents per preservar el model d’escola catalana

El govern català ha aprovat aquest dimarts oferir protecció jurídica als mestres i als responsables dels centres educatius davant els “atacs” que puguin rebre per defensar el model d’escola en català. El govern “referma el seu compromís en la defensa del català, de les escoles i de la cohesió social a tots els nivells i per totes les vies institucionals, polítiques i jurídiques que tinguem a la nostra disposició”, ha manifestat la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja.

L’acord del govern preveu també exigir responsabilitats per la via política, penal, administrativa o d’una altra naturalesa, a totes les persones o entitats que ataquin persones o col·lectius per la defensa i l’ús del català en exercici de les seves funcions.

L’executiu assenyala que el sistema educatiu de Catalunya es basa en el principi de no discriminació lingüística dels alumnes, fet que inclou el dret a no ser separat en centres ni grups classe diferent per raó de la llengua habitual, i en el “dret i el deure de tot l’alumnat a conèixer amb suficiència oral i escrita les dues llengües oficials en finalitzar l’ensenyament obligatori i en el dret a rebre l’ensenyament en català”. 

El govern recorda que el Tribunal Constitucional (TC) reconeix la constitiucionalitat d’un model lingüístic escolar que té en la llengua catalana el seu centre de gravetat.

Amb aquest acord, el govern mira de donar resposta als centres educatius que han rebut l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de fer almenys el 25% de les hores lectives en castellà (incloent-hi una matèria troncal) després que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assegurés que el seu departament no podia fer-hi res perquè la interlocutòria del TSJC s’adreçava directament als centres afectats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share