El govern de Catalunya engega el Pacte Nacional per la Llengua

Posa en marxa el web del projecte i el mes vinent presentarà l’informe acadèmic sobre la situació del català

El govern català ha presentat aquest dimecres l’estructura del Pacte Nacional per la Llengua, una iniciativa que es vol que estigui rubricada el desembre d’aquest any. El projecte, que va rebre l’aval del 85% del Parlament de Catalunya el setembre passat, començarà a donar fruits el mes vinent, quan es presentarà l’informe sobre la situació del català fet per set acadèmics d’universitats catalanes i de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que marcarà l’inici del procés de debat i participatiu.

Segons ha exposat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en la presentació del Pacte, la idea és sumar al procés “tota la societat”. “Cal renovar els consensos que van convertir el català en un punt de trobada”, ha dit la consellera, que ha fixat tres grans objectius: incrementar els nivells de coneixement de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, amb especial atenció als àmbits en què té menys presència; i potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida. 

Garriga ha reconegut que hi ha una “distància considerable entre els coneixements i l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits que ens havíem compromès a assolir durant transició” i la situació actual i que cal posar-hi remei amb “una política lingüística més moderna” que tracti els problemes de la llengua “de manera transversal” i amb la participació del màxim nombre d’agents possibles. “La llengua catalana està lluny d’haver-se normalitzat”, ha reblat el secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, que ha posat com a exemples la davallada de l’ús del català en àmbits com la sanitat i la Justícia.

La consellera ha fet una crida a participar en el Pacte a “tota la societat” i ha fixat tres punts de partida: reconèixer la unitat de la llengua catalana; admetre que la situació de la llengua és delicada, tant a Catalunya com a la resta del domini lingüístic, i compartir la necessitat d’actuar per revertir la situació.

El secretari de Política Lingüística ha presentat les diferents fases del Pacte Nacional, que s’engega amb la posada en funcionament d’un web que aplegarà tota la informació del projecte i a través del qual es vehicularan les propostes de tothom qui hi vulgui participar. Al febrer es farà la primera reunió del Pacte, on es presentarà l’informe sobre la situació de la llengua als partits polítics i a les entitats i representants del Consell Social de la Llengua Catalana.

Un cop feta la primera reunió s’obrirà el procés participatiu adreçat a institucions, entitats i ciutadans a través d’actes, debats i de recollida de propostes, jornades de reflexió sectorials i territorials, de grups de reflexió i de recollida de propostes. Al juliol, es durà a terme la síntesi de les aportacions recollides durant el procés participatiu per incorporar-les  al debat i als treballs polítics que es faran a la tardor.

Aquests treballs s’acabaran amb l’elaboració del text definitiu del Pacte, que un cop aprovat, les institucions, les entitats i els ciutadans podran subscriure. La signatura d’un document, el Pacte Nacional per la Llengua, està prevista que es faci al desembre i serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.

El Pacte se circumscriu a Catalunya i no inclou l’occità aranès, però Vila creu que “pot constituir un punt de referència per a altres territoris”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share