El govern espanyol demana al Parlament Europeu que es pugui parlar en català als plens

L’executiu de Sánchez es compromet a fer-se càrrec dels costos de la mesura si l’Eurocambra l’accepta

El govern espanyol ha demanat per carta al Parlament Europeu que es pugui fer servir el català, el gallec i el basc en els plens de la cambra. La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha fet l’anunci després de la reunió que ha tingut amb la consellera catalana de Cultura, Natàlia Garriga.

La mesura forma part dels acords de la taula de diàleg entre els governs espanyol i català del juliol passat i inclou el compromís de l’executiu de Pedro Sánchez de fer-se càrrec de les despeses en cas que l’Eurocambra hi doni el vistiplau.

Aquest no és el primer cop que el govern espanyol demana al Parlament Europeu que es puguin utilitzar llengües de l’Estat diferents del castellà a l’Eurocambra. L’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ja ho va fer els anys 2005 i 2009, quan la cambra era presidida per Josep Borrell, però la iniciativa no va reeixir.

La carta signada pel ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares. justifica la demanda de poder fer servir el català, el gallec i el basc al Parlament Europeu per la “demanda de transparència i de millores en la participació ciutadana en les institucions de la Unió Europea”.

La demanda d’ús del català, el gallec i el basc al Parlament Europeu contrasta amb l’oposició del PSOE a permetre la utilització d’aquestes mateixes llengües al Congrés dels Diputats. El govern espanyol es va comprometre en la darrera taula de diàleg a ampliar els usos dels idiomes diferents del castellà al Senat, però continua negant-se a autoritzar-ho al Congrés amb l’argument que no és una cambra de representació territorial com sí que ho és la cambra alta.

En la trobada amb Rodríguez, la consellera de Cultura ha proposat a la ministra un pla de treball detallat per tal de garantir que els ciutadans de Catalunya puguin ser atesos a les administracions de l’Estat en català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share