El govern francès desbloqueja l’oficina del català

Posted on

El projecte promourà la llengua i l’intercanvi cultural entre el nord i el sud

El govern francès ha donat aquest divendres el vistiplau al projecte de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana a la Catalunya del Nord (OPLC), un projecte llargament reivindicat per les entitats nord-catalanes que estava encallat des del 2016. L’OPLC tindrà com a objectiu la promoció del català i de tot el que estigui relacionat amb la cultura catalana i farà un èmfasis especial a estrènyer les relacions entre el nord i el sud del país.

La regió d’Occitània va anunciar la creació del projecte el 2016 després d’atendre la reivindicació de diverses entitats del territori. No va ser fins l’any següent, però, que se’n van crear els estatuts i el nou organisme va restar a l’espera del finançament necessari per engegar l’activitat. La dotació pressupostària dels Ministeris d’Ensenyament i Cultura, però, es feia esperar, i les entitats van començar a impacientar-se i a organitzar algunes protestes a Perpinyà. La presidenta de la regió d’Occitània, Carole Delga, va enviar una carta al primer ministre francès per demanar-li en desbloquegés el finançament i no ha estat fins ara que s’ha confirmat l’aportació econòmica de l’Estat

Delga ha anunciat que l’Estat francès farà una aportació de 100.000 euros al projecte, que es posarà en marxa al campus de la Universitat de Perpinyà el juny proper. Delga espera que es faci el 23 de juny coincidint amb “els focs de Sant Joan”. A més de la partida pressupostària de l’Estat, l’oficina comptarà amb el finançament del Departament dels Pirineus Occidentals i de la Regió d’Occitània, que aportaran 100.000 euros per cap, i l’ajuntament de Perpinyà, que posarà 25.000 euros.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.