El govern valencià estudia portar al TC la sentència contra el decret lingüístic

El diputat de Compromís Fran Ferri, a les Corts Valencianes

El Suprem ratifica la sentència que obliga la Generalitat a traduir al castellà les comunicacions amb Catalunya i les Balears

El govern valencià està estudiant recórrer al Tribunal Suprem per defensar el decret de la Generalitat que regula l’ús de les llengües després que el Tribunal Suprem hagi desestimat la petició de nul·litat de l’Advocacia de la Generalitat Valenciana i del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ) que anul·lava onze articles i una disposició addicional del decret que regula els usos de les llengües oficials en l’administració valenciana.

El portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha demanat al govern que “esgoti totes les vies” per aconseguir que “les administracions que utilitzen la mateixa llengua puguin comunicar-se en qualsevol de les llengües” oficials als seus territoris. El diputat feia referència a la sentència que, entre altres coses, suprimia l’article del decret valencià que deia que no calia adjuntar la traducció al castellà en les comunicacions amb altres administracions del “mateix àmbit lingüístic”. En el mateix sentit s’ha expressat el diputat del Partit Socialista del País Valencià (PSPV) Manolo Mata.

El nou revés judicial al decret que pretén normalitzar el valencià a l’administració i fer-ne la llengua d’ús preferent ha mobilitzat els sindicats i les entitats en defensa del valencià. El Sindicat de Treballadors de l’ensenyament (STEPV)-Intersindical Valenciana considera que la nova sentència vulnera la jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre el valencià i l’ús de les llengües cooficials i insta la Generalitat a aprovar, de manera urgent, una llei d’igualtat lingüística. Escola Valenciana critica també l’atac a la “unitat lingüística” i demana “una nova Declaració de València, homòloga a la Declaració de Palma que els governs valencià, català i balear van celebrar en febrer de 2017, que renove els compromisos de col·laboració adquirits en matèria de llengua i cultura”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share