El Parlament balear demana que les comissaries assenyalin en cartells el dret d’utilitzar el català

La cambra aprova una moció que insta el govern espanyol a informar que poden fer servir les dues llengües oficials en ports i aeroports

El ple del Parlament balear va aprovar dimarts instar la Delegació del Govern espanyol a instal·lar, en un lloc visible de totes les comissaries de la policia espanyola i de les casernes de la Guàrdia Civil, cartells en què s’informi del dret dels ciutadans d’utilitzar les dues llengües oficials (català i castellà) i de fer totes les gestions en qualsevol dels dos idiomes.

En la moció, presentada per Més per Menorca, també s’ha aprovat instar Aena i l’Autoritat Portuària de les Balears a instal·lar aquest tipus de cartells en tots els aeroports i ports de les Illes. La senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents informatius per als usuaris del sistema de salut pública hauran d’estar redactats, almenys, en català.

Els darrers mesos hi ha hagut diversos casos de discriminació lingüística a ciutadans catalanoparlants de les Illes Balears per haver-se adreçat en la seva llengua a agents de policia, com el cas de Paula Rotger a l’aeroport de Palma, i a treballadors de la sanitat.

El Parlament demana, a més, al govern balear que creï una estructura d’oferta gratuïta de formació en català per a adults i que garanteixi que tota la partida que transfereix anualment al l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) es destini a la formació i la promoció de la llengua pròpia de les Illes. El text demana, alhora, al govern que creï un servei d’acolliment i integració, destinat a garantir l’arrelament dels nouvinguts a la llengua i cultura pròpies de les Illes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share