El Parlament balear insta el govern espanyol a facilitar l’oficialitat del català a la UE

Els diputats de Més per Menorca Josep Castells i de Més per Mallorca Joan Mas “Collet”, al Parlament Balear / Foto: Més per Mallorca

Els impulsors de la proposició preveuen adreçar-se també a les cambres de Catalunya i el País Valencià

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat aquest dimecres una proposició no de llei (PNL) que demana al govern espanyol que engegui el procediment perquè el català sigui llengua oficial a les institucions europees. La iniciativa, presentada de manera conjunta per Més per Mallorca i Més per Menorca, també preveu adreçar-se al Parlament de Catalunya i a les Corts Valencianes per tal de “treballar de manera conjunta per promoure aquest objectiu”.

Les entitats en defensa de la llengua fa anys que reivindiquen l’oficialitat del català a la Unió Europea, però les institucions europees els recorden que el canvi d’estatus de la llengua pròpia depèn del fet que ho demani l’Estat espanyol, que no ho ha fet mai fins ara. El Parlament de les Illes Balears ja ha reclamat, infructuosament, en tres ocasions al govern espanyol que atengui aquesta petició.

El text de la PNL aprovada aquest dimecres recorda que “el govern espanyol incompleix la seva pròpia Constitució, que en el seu preàmbul estableix “la voluntat de protegir les llengües dels pobles d’Espanya”. El diputat de Més per Mallorca Joan Mas “Collet” ha remarcat que “és imprescindible respectar els drets dels ciutadans dels països de parla catalana”, mentre que, el diputat de Més per Menorca Josep Castells recorda que l’Estat espanyol “ha de demanar l’oficialitat [del català]” i “continua faltant a la seva obligació de protegir els drets lingüístics dels seus ciutadans”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share