Dissabte, abril 20, 2024
Actualitat

El Parlament de Catalunya aprova la llei que regula les llengües a l’escola

Foto de família dels impulsors de la nova llei a les escales del Parlament de Catalunya / Parlament

La norma tira endavant per una àmplia majoria però amb una forta oposició de la comunitat educativa

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la nova llei del català. Els 102 vots a favor d’Esquerra, Junts, PSC i En Comú Podem ha donat la llum verda a la norma davant els 29 vots en contra per part de la CUP, VOX, PP i Ciutadans. Hi ha hagut també una abstenció, la del diputat de Junts Francesc Ten, que ha decidit no posicionar-se en aquesta qüestió com a mostra de suport a l’activista Salvador Ribot, que porta gairebé dues setmanes fent una vaga de fam en defensa del català a l’escola.

La proposta aprovada pels quatre partits és la resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a fer el 25% de les classes en castellà i l’alternativa a la reforma de la llei de política lingüística acordada per les mateixes formacions, tot i que després Junts se’n va despenjar.

La llei descriu el català com la llengua vehicular de l’ensenyament i d’acollida dels alumnes nous, mentre que el castellà té la denominació de llengua curricular. No hi ha mencions a percentatges de llengües, ja que es considera que l’ús de cada llengua l’ha de regular cada centre segons el seu projecte lingüístic.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat l’aprovació de la llei de “pas endavant”, pel consens que ha aplegat la norma entre quatre partits majoritaris.

El PP, Ciutadans i VOX, que han votat en contra de la proposta, ja havien fet ajornar la votació de la llei en portar-la al Consell de Garanties Estatutàries. Els tres partits han anunciat que portaran el text al Tribunal Constitucional. La CUP, tot i que també ha votat en contra de la proposta, ho ha fet per unes raons molt diferents. Segons el diputat Carles Riera, la llei aprovada només “fomenta la segregació lingüística”. 

En el mateix sentit que la CUP s’ha expressat la plataforma Pública i en català, que aplega diverses organitzacions de la comunitat educativa. La coordinadora ha rebutjat “frontalment” el nou marc legislatiu perquè “suposa la fi de la immersió, va en detriment del català, no frena la sentència del 25% i pot obrir la porta a la segregació per motiu de llengua”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics