El premi Martí Gasull ja té finalistes

La Casa Amaziga de Catalunya, el grup de rap Pupil·les i Som Energia es disputen el guardó de la Plataforma per la Llengua

La Casa Amaziga de Catalunya, el grup de rap en valencià Pupil·les i la cooperativa Som Energia són els tres finalistes de la VI edició dels Premis Martí Gasull i Roig, segons ha fet públic aquest dilluns la Plataforma per la llengua, organitzadora d’aquests guardons que reconeixen la tasca de persones o entitats a favor del català. L’elecció del guanyador es decidirà ara i fins al 28 de gener en una votació popular a través del web www.premismartigasull.cat.

A banda del guanyador per votació popular, en els propers dies es farà públic el Premi Especial del Jurat, de caràcter honorífic i que es concedeix a una persona que s’hagi distingit per la seva trajectòria en la difusió de la llengua. Es tracta de la tercera edició d’aquesta modalitat del premi, que l’any passat va guanyar el sacerdot, gramàtic i escriptor Josep Ruaix i Vinyet, autor de les populars fitxes Ruaix, per haver contribuït a l’ensenyament del català durant el franquisme. La primera edició de la va endur l’escriptor, gramàtic i traductor Albert Jané, un dels fundadors de la revista Cavall Fort, per haver contribuït a “construir un imaginari col·lectiu infantil en català”.

Els nou membres del jurat han triat tres finalistes d’àmbits molt diversos d’entre les 545 candidatures proposades per al premi. De la Casa Amaziga de Catalunya, en destaquen el fet que organitza classes de llengua i cultura amaziga i catalana en horari extraescolar per als més petits, sortides lúdiques i celebracions per a joves i grans i sensibilitza les famílies perquè s’arrelin a la societat catalana. Pel que fa al grup de música en valencià Pupil·les, el jurat valora la seva contribució a l’hora de “demostrar que la llengua és útil i vàlida en tots els registres musicals”, inclosos els que Pupil·la toca: rap electrònic amb bases de reggaeton i tocs de hip-hop i reggae. Finalment, la cooperativa comercialitzadora energètica Som Energia “és una demostració de com els consumidors catalanoparlants podrien viure amb normalitat utilitzant la llengua catalana en tots els aspectes de la quotidianitat”.

El guanyador del premi, dotat amb 3.000 euros, se sabrà en la cerimònia que es farà el dilluns 4 de febrer a dos quarts de vuit de la tarda al teatre Poliorama de Barcelona i succeirà els vencedors de les edicions passades: l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, Escola Valenciana, Bon Preu – Esclat, la Comunitat Sikh de Catalunya i Catalunya Ràdio.

A banda de reconèixer la tasca de persones i entitats en la defensa del català, els Premis Martí Gasull i Roig són també una manera de retre homenatge a Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de la Plataforma per la Llengua, que va morir en un accident de muntanya a l’Himàlaia el setembre del 2012.

Com en l’edició de l’any passat, els premis estaran marcats pel context de repressió política. Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, empresonada a la presó de Mas d’Enric i sòcia de la Plataforma per la Llengua, forma part del jurat i ha participat en l’elecció dels guanyadors des de la seva cel·la, on ha rebut tota la documentació per valorar-ne la idoneïtat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share