El ‘profe’ de català, a la pantalla

L’aplicació de parelles lingüístiques de la Plataforma per la Llengua

Les classes de llengua i les parelles lingüístiques es muden a l’entorn virtual

Milers d’aprenents de català han hagut d’interrompre aquests dies les classes presencials de llengua o les trobades amb la parella lingüística a causa de la pandèmia del coronavirus. En molts casos, però, el procés d’adquisició o de millora de la llengua no s’ha aturat, sinó que ha passat a fer-se de forma virtual a través de videotrucades al mòbil, a la tauleta o a l’ordinador.

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa el web Fes créixer la llengua des de casa, que aplega  serveis en línia per a tothom qui vol millorar el seu català. Hi inclou els cursos en línia del portal Parla.cat, que continuen oberts en tots els nivells en la modalitat lliure, la plataforma Aula mestra perquè docents i aprenents puguin servir-se dels materials didàctics disponible i crear-ne de nous i els Dictats en línia per a nivells elemental, intermedi, suficiència i superior. A més, el Centre de Documentació de Política Lingüística ofereix l’accés a nombrosos llibres i articles sobre llengua, a recursos per aprendre aranès i al Vocabulari bàsic de la llengua de signes catalana.

Pel que fa als cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que va aturar les classes presencials el 12 de març, l’atenció als alumnes s’ha traslladat a l’àmbit virtual, a través de les xarxes socials, i els seus responsables estan reprogramant el sistema perquè els tutors puguin continuar la formació en línia. També s’ha fet un esforç per impulsar la modalitat del Voluntariat per la Llengua Virtual perquè tant les parelles lingüístiques que ja estaven formades com les noves mantinguin trobades per videoconferència. El CPNL recorda que es poden resoldre tots els dubtes referents a aquesta modalitat enviant un correu a vxl@cpnl.cat i a través de compte de Twitter @vxlcat.

Els qui vulguin aprofitar el confinament per introduir-se en el món de les parelles lingüístiques també ho poden fer a través de l’Apparella’t, l’aplicació que la Plataforma per la Llengua va posar en marxa ara fa un any i que ha experimentat un increment notable en el nombre d’usuaris registrats i de descàrregues del 16 al 30 de març, coincidint amb la primera quinzena de confinament a casa. Durant aquestes dues setmanes, l’aplicació ha sumat 200 noves descàrregues, una xifra quatre vegades superior a la mitjana que registrava setmanalment. Pel que fa al nombre d’usuaris, se n’han registrat 150 de nous, fet que multiplica per tres els nous usuaris que l’Apparella’t té cada setmana. L’aplicació acumula un total de 8.631 descàrregues i 4.280 usuaris, la majoria dels quals són ensenyants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share