El projecte de llei estatal de l’audiovisual no estableix percentatges de català

Govern i entitats avisen que la norma condicionarà la presència de la llengua pròpia a les plataformes de continguts en línia

El Projecte de llei general de comunicació audiovisual que està preparant el govern espanyol no preveu establir cap percentatge mínim de continguts en català ni en cap altra llengua diferent del castellà en els catàlegs de les plataformes de continguts en línia com ara Netflix, segons ha avançat aquest dilluns El Periódico de Catalunya. La darrera versió del text elaborat pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, disponible en línia al web del Ministeri, estableix que un 30% del catàleg d’aquestes plataformes audiovisuals ha d’estar dedicat a obres europees i que d’aquestes almenys un 50% han de ser en castellà o en alguna de les llengües oficials de les comunitats autònomes sense establir cap percentatge per als altres idiomes.

El document també regula els percentatges d’obres audiovisuals europees en la “prestació del servei de comunicació televisiu lineal”, que hauran de suposar almenys el 51% del temps d’emissió anual de la programació. D’aquestes, un mínim del 50% de la quota prevista ha de ser “en la llengua oficial de l’estat o en alguna de les llengües oficials de les comunitats autònomes”.

Tampoc no es fixa cap percentatge de presència del català i altres llengües diferents del castellà en l’article referent al “finançament anticipat d’obra audiovisual europea per a prestadors del servei públic de comunicació audiovisual televisiu” en què sí que s’estableix que un mínim del 70% ha de ser en castellà o una de les llengües de les comunitats autònomes.

Les comunitats autònomes amb llengua pròpia oficial, segons el text, només podran establir percentatges lingüístics en el “servei públic de comunicació audiovisual televisiu d’àmbit econòmic”. En el cas dels Països Catalans, a TV3, À Punt i IB3.

La Generalitat de Catalunya, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i entitats com la Plataforma per la Llengua i la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) havien presentat al·legacions al projecte de llei que no han estat ateses. Els impulsors de les esmenes adverteixen que la llei estatal que ha de transposar la directiva europea serà clau a l’hora de garantir la presència del català a les plataformes de continguts en línia i a les televisions d’àmbit estatal.

One thought on “El projecte de llei estatal de l’audiovisual no estableix percentatges de català

  • 23 de setembre de 2021 at 10:53
    Permalink

    Veig que bascos i gallecs ,callen en aquest tema…o sigui ens deixen sols perque els treguem les castanyes amb la nostra lluita mentre ells s’ho miren de lluny..

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share