El requisit lingüístic valencià trontolla

El portaveu parlamentari de Compromís a les Corts, Fran Ferrri

Compromís critica el fre imposat per la consellera de Justícia

Els partits que formen el govern valencià no es posen d’acord sobre l’aplicació del requisit lingüístic, la norma que demanarà un nivell de català adequat a cada funció als treballadors públics. La decisió de la consellera de Justícia valenciana, Gabriela Bravo, d’eliminar de l’articulat del futur projecte de Llei de Funció Pública la disposició que preveu l’aplicació directa del requisit lingüístic al cap d’un any de l’entrada en vigor de la norma ha provocat una sotragada en el nou govern del Botànic.

Així ho han posat de manifest les declaracions de Fran Ferri, portaveu del grup parlamentari Compromís a les Corts valencianes, que ha acusat la consellera de Justícia d’estar incomplir el pacte del Botànic emparant-se en un dictamen del Consell Jurídic Consultiu (CJC) que, segons el seu parer, no qüestiona que es demani el requisit lingüístic en el termini pactat.

L’anunci de Bravo ha desfermat una allau de crítiques des de l’àmbit polític i des de les entitats de defensa de la llengua. El president de les Corts valencianes, Enric Morera, es va demanar, fa uns dies, des de Twitter si “els usuaris lleials del valencià, els qui el tenim com a llengua pròpia, haurem de denunciar per discriminació lingüística la Generalitat Valenciana, el govern al qual donem suport?”. “Haurem de sentir-nos estrangers a la nostra terra”, afegia Morera. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) també ha criticat la marxa enrere de la consellera de Justícia i ha demanat que es respecti un acord per preservar la “igualtat” lingüística i diversos sindicats han dut a terme actes a favor del requisit lingüístic.

El Partit Socialista del País Valencià (PSPV) assegura que el govern vetllarà perquè cap de les dues llengües oficials sigui “discriminada” i anuncia que exposarà la seva posició oficial un cop la Conselleria de Justícia hagi analitzat bé el dictamen del CJC. Bravo es planteja introduir el requisit lingüístic en la llei de Funció Pública un cop s’hagi aprovat la norma, que encara no està ni en fase de tramitació parlamentària, i s’hagi elaborat el reglament que determini quin nivell de valencià es demanarà a cada grup de treballadors públics. Tot plegat aboca la norma a un calendari incert, que va molt més enllà del que demanaven les entitats en defensa del valencià.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share