El TC avala el model d’escola en català

La sentència arriba en una campanya en què han revifat les amenaces a la llengua

El Tribunal Constitucional ha avalat el model d’educació en català previst a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) en la sentència que resol el recurs presentat pel Partit Popular (PP) el 2009, l’any d’aprovació de la norma catalana.

La sentència del TC dona el vistiplau al fet que els alumnes que s’incorporen al sistema educatiu sense conèixer el català rebin una atenció lingüística personalitzada que els permeti iniciar l’aprenentatge en aquesta llengua, una pràctica molt criticada pels grups i partits autonamenats pro bilingüisme. El tribunal aprova la immersió en català si “no exclou” que també la rebin amb “caràcter similar” els qui no coneguin el castellà.

El TC també avala l’article de la LEC que preveu que el govern determini “el currículum de l’ensenyament de les llengües”, inclosos “els continguts, els criteris d’avaluació i la regulació del marc horari” i aprova la condició de l’aranès com a llengua vehicular de l’ensenyament a la Vall d’Aran sempre que això no exclogui que els alumnes aprenguin també català i castellà.

La sentència, que ha anul·lat diversos deu articles de la LEC referents al currículum, l’organització dels estudis i l’avaluació en considerar que superen les competències de la Generalitat, arriba en plena campanya de les eleccions espanyoles en què la llengua i, especialment el model lingüístic en l’ensenyament, s’ha convertit en un dels arguments de campanya.

El PP i Ciutadans han tornat a prometre que si arriben al govern revocaran el model d’escola en català a Catalunya i les lleis vigents a les Illes Balears i el País Valencià, un projecte que, fins ara, no han pogut dur a terme, entre altres raons, perquè el mateix Tribunal Constitucional els ho ha impedit, per exemple, quan va tombar la pretensió del ministre José Ignacio Wert de fer pagar al govern català l’escolarització en castellà, en un centre privat, als pares que la solicitessin per als seus fills i no trobessin oferta pública.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha celebrat la sentència del TC perquè manté “intacte” el model lingüístic de Catalunya, però ha retret al tribunal que hagi trigat deu anys a pronunciar-se sobre la llei aprovada el 2009.

La Plataforma per la Llengua ha advertit, però, que tot i la sentència, “el model d’immersió lingüística segueix amenaçat per les sentències judicials” i posa com a exemple “l’amenaça del 25% d’imposició del castellà només que ho demani un alumne” en referència a les interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L’entitat denuncia que “no totes les escoles apliquen el model d’immersió lingüística” i insta el govern a “garantir veritablement l’ensenyament en català i la vehicularitat [d’aquesta llengua] a tots els centres educatius de Catalunya de primària i secundària”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share