El TSJC dona dos mesos al govern català per aplicar el 25% del castellà a l’escola
Educació recorda el seu compromís amb la LEC, que estableix que els alumnes han de ser competents en les dues llengües
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat ferma la sentència que obliga a fer un 25% de les classes en castellà a les escoles i els instituts catalans després que el Tribunal Suprem (TS) rebutgés el desembre el recurs presentat per la Generalitat. El TSJC ha donat dos mesos a l’administració catalana per executar la sentència a partir dels deu dies que té el Departament d’Educació per donar-se per assabentat i demanar aclariments al tribunal.
Segons la resolució, la Generalitat té dos mesos per executar la sentència i si no ho fa “qualsevol de les parts i les persones afectades podria instar a la seva execució forçosa”. La pilota és ara a la teulada del govern espanyol, que és qui va portar el cas al Suprem, sota el mandat de Mariano Rajoy. També pot demanar l’execució de la sentència qualsevol persona que demostri davant el tribunal que està perjudicada per la seva no aplicació.
El govern espanyol ha evitat, fins ara, manifestar cap intenció de demanar l’execució de la sentència, mentre que el Departament d’Educació reitera que el seu deure és complir el que diu la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que estableix que els alumnes han d’acabar l’ensenyament obligatori sent competents en les dues llengües oficials. La llei catalana no fixa cap percentatge de llengües. La Generalitat recorda, a més, que el procediment judicial va començar quan hi havia vigent l’anomenada llei Wert, que establia que el castellà havia de ser llengua vehicular a l’escola, una disposició que va caure en la llei Celáa, ara vigent.
El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha criticat el nou “intent de judicialitzar el model d’escola catalana”, mentre que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit, en una piulada a Twitter, que “el català no es toca i l’escola catalana, tampoc”. El president ha recordat que el seu govern està “treballant en el desplegament normatiu per refermar el model d’escola catalana”.
Les darreres resolucions judicials contra el model d’escola en català han provocat una gran indignació en la major part de la comunitat educativa i en bona part de la població, que el 18 de desembre passat es va fer visible en una manifestació a Barcelona. Els sindicats demanen, a més, al govern que els protegeixi davant les resolucions judicials, especialment les que es dirigeixen directament als centres educatius perquè apliquin un 25% de la docència en castellà a petició dels pares.
El govern va aprovar fa uns dies oferir protecció jurídica als mestres i als responsables dels centres educatius davant els “atacs” que puguin rebre per defensar el model d’escola en català i es va comprometre també a exigir responsabilitats per la via política, penal, administrativa o d’una altra naturalesa, a totes les persones o entitats que ataquin persones o col·lectius per la defensa i l’ús del català en exercici de les seves funcions.