El TSJC permet que un sol pare demani el 25% de castellà a tot Catalunya

Manifestació per l’escola en català al davant del TSJC, a Barcelona / Bernat Garcia i Bassols

El front judicial contra la imposició lingüística s’eixampla i ja s’han personat en la causa cinc organitzacions

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat que un pare de dos alumnes d’un institut es personi com a part afectada en la sentència del 25% de castellà amb la qual cosa pot demanar-ne l’execució forçosa. La interlocutòria argumenta que les famílies poden resultar tant beneficiades com perjudicades pel fet que s’executi o on la sentència.

Fins ara, quan un pare reclamava el mínim del 25% de castellà (inclosa una assignatura troncal no lingüística), el TSJC només obligava a executar la sentència al grup classe de l’alumne afectat, tal com ha passat a l’escola Turó del Drac, de Canet de Mar i en altres centres educatius. Dos dels cinc magistrats, però, han emès un vot particular contrari a la resolució perquè consideren que cap família es pot “atribuir la representació de l’interès col·lectiu”.

L’alt tribunal no ha admès que es personi en la causa l’Asociación Justicia para la Guardia Civil (Jucil) en no considerar-la legitimada. Sí que ho poden fer els agents a títol particular si tenen fills que són alumnes d’algun centre educatiu de Catalunya.

Mentrestant, el nombre d’organitzacions a favor del model d’escola en català que s’han personat en la causa de la imposició d’un mínim del 25% de castellà a les aules s’ha ampliat fins a cinc després que ho hagin fet Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua, els sindicats Ustec i la Intersindical i la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC).

Les cinc organitzacions han demanat al TSJC que les accepti com a part interessada en la causa, tal com ha fet amb l’entitat espanyolista Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB). Si l’alt tribunal les accepta hi podran presentar recurs i mirar de deixar el procediment d’execució de la sentència en suspens.

El govern català va presentar dimarts un recurs de reposició i va demanar que, mentre no es resolgui, se suspengui l’execució de la sentència. L’executiu té fins al 31 de maig per aplicar la sentència i els partits catalans busquen fórmules a corre-cuita per mirar d’esquivar la imposició de percentatges lingüístics a l’aula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share