El TSJC torna a prohibir que es prioritzin els exàmens en català a la selectivitat

Prova de la selectivitat del juny / Universitats i Recerca

El govern acata la decisió i es demanarà a cada estudiant en quina llengua vol fer les proves

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a ordenar que no es doni prioritat als enunciats en català en les proves de la selectivitat del setembre que comencen aquest dimarts. Tal com ja va fer el juny passat, la sala contenciosa-administrativa del TSJC ha enviat un requeriment al president i al secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) perquè traslladin als tribunals d’avaluació de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) que s’han d’oferir els exàmens en totes les llengües oficials (català, aranès i castellà) i no de forma predeterminada en català.

El TSJC considera que l’elecció de la llengua dels exàmens “no pot venir determinada per l’administració” i que el model actual model vulnera el dret dels estudiants a examinar-se en castellà o aranès. 

A diferència del que va passar el juny passat, el Departament d’Universitats i Recerca ha acatat aquest cop la decisió judicial i ja el 27 de juliol passat va canviar les instruccions als tribunals de les proves per adaptar-se als nous requeriments. En les proves del juny, el departament de Gemma Geis va adduir, entre altres raons, que els exàmens ja estaven impresos.

L’ordre del TSJC obligarà els membres del tribunal examinador a demanar a cada alumne en quina llengua vol els enunciats de les proves sense necessitat que els qui els vulguin en castellà hagin d’aixecar la mà, tal com defensava l’Asamblea por una Escuela Bilingüe, l’entitat contrària a la immersió lingüística en català, que s’ha sortit amb la seva en aquest cas.

En les proves de la selectivitat del juny passat, només un 5% dels estudiants catalans van demanar fer els exàmens de les matèries no-lingüístiques en castellà, una xifra semblant a la d’anys anteriors, segons va informar el Departament de Recerca i Universitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share