El TSJC veu “impossible” executar la sentència del 25% de castellà

L’alt tribunal portarà la legislació lingüística de la Generalitat al TC perquè la considera “inconstitucional”

L’execució de la sentència que obliga tots els centres educatius de Catalunya a impartir almenys el 25% de les matèries en castellà ha quedat suspesa després que el El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi constatat, en una resolució, la “impossibilitat legal” de fer-la complir perquè contradiu la nova legislació catalana sobre l’ús de llengües oficials en l’ensenyament. L’alt tribunal ha anunciat, però, que portarà la normativa catalana al Tribunal Constitucional (TC) perquè té “seriosos dubtes sobre la seva validesa per vicis d’inconstitucionalitat”.

La providència del TSJC dona un marge de tranquil·litat a les escoles, que no hauran d’adaptar a corre-cuita els seus projectes lingüístics per complir els percentatges dictats per la justícia, però l’amenaça al model d’escola en català continua viu, pendent ara del Constitucional.

Els jutges del TSJC admeten que el decret del govern que regula els usos lingüístics en l’ensenyament impedeix fixar un percentatge mínim d’ús del castellà. Pel que fa a la Llei sobre llengües oficials, que “estableix la consideració del castellà com a llengua d’ús curricular”, els magistrats consideren que es contradiu amb “el fonament constitucional que va determinar la part dispositiva de la sentència i que es va concretar en el reconeixement del castellà com a llengua vehicular”.

El TSJC creu que la nova normativa podria infringir l’article de la Constitució que estableix el castellà com a llengua oficial de l’Estat a més del deure de conèixer-la i el dret a usar-la. També considera que el fet que la norma s’aprovés després de la sentència que imposa el 25% de castellà podria vulnerar l’article de la Carta Magna que protegeix els principis que estableixen l’obligació de complir sentències fermes.

Els jutges també acusen el govern d’haver aprovat un decret llei que està reservat a situacions “d’extraordinària i urgent necessitat”.

La Fiscalia i les parts afectades tenen ara deu dies per pronunciar-se sobre la necessitat de plantejar la qüestió d’inconstitucionalitat.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha qualificat la resolució del TSJC de “gran victòria” perquè garanteix que “a les aules del país no s’aplicaran percentatges de castellà”. Preguntat per la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel tribunal, Cambray s’ha mostrat confiat que la norma rebrà l’aval del TC, tal com va assenyalar el Consell de Garanties Estatutàries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share