El valencià cotitza a l’alça

Un estudi quantifica l’impacte econòmic de la llengua al País Valencià

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport valencià, Vicent Marzà, ha presentat aquest dimarts l’estudi Impacte i valor econòmic del valencià, que revela que les activitats relacionades amb el valencià aporten gairebé el 3% de l’ocupació al País Valencià (56.000 llocs de treball en xifres absolutes) i un 2,1% del PIB (més de 2.000 milions d’euros).

L’estudi, el primer que es publica d’aquestes característiques, té com a objectius conèixer la contribució del valencià a l’economia, mesurar la riquesa que genera i quantificar la dimensió i el valor econòmic dels àmbits en què el valencià és clau. “És la primera vegada que es desenvolupa un informe d’aquestes característiques al nostre territori. Calia i molt, perquè una llengua pròpia com la nostra, a part d’enriquir-nos com a poble, genera un impacte econòmic en diferents sectors d’activitat, i actua com a dinamitzador de l’economia, ja que aquest treball demostra que contribueix a incrementar el capital social, afavoreix el desenvolupament de relacions comercials de confiança i desenvolupa capacitats clau per a l’economia moderna com la creativitat, la flexibilitat i l’obertura cap a allò que és diferent”, ha manifestat el conseller.

La contribució directa de les activitats relacionades amb el valencià s’estima en 1.307 milions d’euros de renda i 35.505 llocs de treball equivalents a temps complet. Si a aquest impacte directe se li suma l’indirecte i l’induït, l’aportació dels sectors lligats al valencià arriba als 2.065 milions d’euros, la qual cosa suposa el 2,1% del PIB del País Valencià. A més, la despesa d’aquests sectors permet mantenir 56.367 llocs de treball equivalents a temps complet, gairebé el 3% del total de l’ocupació en el territori valencià. De l’impacte total en la renda (PIB) i l’ocupació, un 63% es genera de manera directa, i el 37% restant, de manera indirecta i induïda.

L’informe identifica quatre grans sectors en els quals el valencià exerceix un paper determinant en la generació d’impacte econòmic: la indústria de la llengua, que abasta les institucions lligades a l’ensenyament del valencià, tant públiques com privades, així com les empreses que ofereixen serveis de traducció i assessoria lingüística; el sector de la cultura i els mitjans de comunicació, que inclou llibreries, editorials, discogràfiques, producció audiovisual, premsa, ràdio o televisió, entre altres activitat; les activitats relacionades amb l’àmbit educatiu i, finalment, els serveis per a la difusió i el coneixement del valencià que ofereixen les administracions públiques.

D’aquests quatre grans grups, el sector educatiu és el que genera la major part de l’impacte, el 90,8% de la renda i el 87,3% de l’ocupació En nombres absoluts suposen 1.874 milions d’euros i 49.187 llocs de treball. El sector de la indústria cultural i els mitjans de comunicació concentra el 6,5% de la renda i el 10,6% de l’ocupació, cosa que comporta 133,6 milions d’euros de renda i 5.987 llocs de treball, entre directes, indirectes i induïts. Pel que fa al pes del sector públic en l’impacte total del valencià és del 2,2% en termes de renda i de l’1,4% en el cas de l’ocupació, mentre que l’aportació de la indústria de la llengua és del 0,6% i el 0,8%, respectivament.

L’estudi és el primer volum d’una nova col·lecció de llibres de la Generalitat amb el títol Col·lecció Rafael L. Ninyoles. Està previst que, durant 2019, es publiquin els cinc primers volums de la col·lecció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share