Thursday, December 12, 2024
Actualitat

Els estats amb llengües majoritàries poderoses aprenen menys idiomes estrangers

Els professionals de l’educació europeus alerten que els ciutadans de països de parla anglesa estaran en desavantatge davant societats més obertes al multilingüisme

Els estats de la Unió Europea que tenen com a llengua principal un idioma amb una gran quantitat de parlants al món i, generalment, amb un passat colonitzadors, tenen una població menys propensa a aprendre altres idiomes a l’escola. Segons dades de la Comissió Europea, un 6,5% de la població dels 27 estudiava dos o més idiomes estrangers a primària el 2022, fet que suposa un lleuger augment respecte del 4,6% del 2013, però el percentatge és molt desigual entre països.

Luxemburg és l’únic estat de la UE on la majoria dels alumnes de primària estudien dues llengües estrangeres o més (un 79,6%) –tot i que, en aquest cas, l’enquesta ha considerat estrangers el francès i l’alemany, llengües oficials del país juntament amb el luxemburguès–. En segona posició hi ha Letònia (37,2%), Grècia (34,9%) i Estònia (33,6%).

En cap dels estats amb llengües majoritàries molt parlades en diversos països del món com Espanya, Itàlia, Alemanya, Àustria, Portugal, França, Bèlgica i Irlanda s’arriba al 20% d’alumnes de primària que estudien dos o més idiomes estrangers.

El panorama canvia de forma sensible a secundària, on la mitjana europea de ciutadans que estudien dues o més llengües estrangeres puja al 60,7%. En aquest cas, encapçala el rànquing Finlàndia, amb un 98%  dels alumnes. El segueixen Itàlia, Grècia, Malta, Estònia, Romania, Luxemburg i Portugal, tots per sobre del 92%. A França, el percentatge frega el 80%, mentre que a Espanya, Alemanya, Àustria i Irlanda estan per sota del 45%. En el cas d’Irlanda, a la cua de la llista, el percentatge no arriba al 10%.

Les dades de la Comissió Europea coincideixen amb una enquesta del British Council en què un 69,5% dels professionals europeus de l’educació expressen preocupació pels desavantatges dels ciutadans de països angloparlants en el futur respecte dels d’estats amb altres llengües, que solen ser més oberts al multilingüisme. Un 49,6% dels professionals creuen que els ciutadans anglòfons “probablement” tindran desavantatges i un 19,9% n’estan convençuts.

Foto: Comissió Europea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics