Els EUA legislen per protegir les llengües autòctones

Un comitè del Senat aprova una llei per revitalitzar els idiomes nadius

El Comitè d’Afers Indis del Senat nord-americà ha aprovat la Llei Durbin Feeling de Llengües Nadiues dels Estats Units, una norma que té l’aval del Partit Demòcrata i el Republicà i que porta el nom d’un reputat lingüista de l’idioma cherokee. La norma del Comitè d’Afers Indis, que ha de ser refrendada per la cambra alta, s’ha tramitat trenta anys després de la Llei de Llengües Nadiues dels Estats Units signada pel president George H.W. Bush el 1990.

La norma preveu que es dugui a terme un estudi a nivell federal sobre l’ús de les llengües autòctones dels Estats Units i que es posin en marxa plans de revitalització d’aquests idiomes cada cinc anys. Tot plegat ha de comptar amb el finançament federal adequat. El president dels EUA, a més, ha de vetllar perquè totes les agències federals implicades en el projecte compleixin el que estipula la llei i es coordinin entre elles.

El màxim responsable de la Nació Cherokee, Chuck Hoskin Jr., va qualificar l’aprovació de la llei per part del Comitè de “gran dia per a la llengua cherokee i totes les llengües nadiues nord-americanes”. “El Comitè d’Afers Indis del Senat ha aprovat una llei que garantirà que les nostres llengües nadiues tinguin el suport i els recursos que necessiten totes les llengües nadiues durant les set properes generacions”, va afegir.

La major part de les llengües parlades als Estats Units abans de la colonització europea estan en perill d’extinció, un fenomen que s’ha anat gestant al llarg de molts anys i que darrerament ha tornat a l’actualitat per l’impacte de la pandèmia del coronavirus, que ha provocat que es morissin alguns dels darrers parlants de diversos idiomes. Segons el cens de l’any 2000, la principal llengua autòctona dels EUA era el Navajo amb 178.000 parlants, i la segona, el cherokee, amb prop de 2.000, però un creixent nombre de persones interessades a aprendre’l.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share