Els socialistes balears demanen més castellà a les aules

Martí March, conseller d’Educació i Universitat de les Illes Balears / Creative Commons

El PSIB proposa que la Llei d’Educació reconegui l’espanyol com a “llengua vehicular” juntament amb el català

El Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB) ha proposat als seus socis de govern esmenar el projecte de Llei d’Educació, actualment en tramitació parlamentària, perquè el castellà rebi el tractament de llengua vehicular d’ensenyament i aprenentatge, juntament amb el català, segons ha informat aquest dijous el diari Última Hora. D’acord amb aquest mitjà, el català tindria la consideració de “llengua pròpia i vertebradora”.

Els socialistes pretenen convèncer Podem i Més per Mallorca que el castellà s’utilitzi “almenys en algun dels projectes, àmbits, mòduls, àrees o matèries no-lingüístiques” a més de l’assignatura de Llengua castellana “per garantir que s’assoleix la competència comunicativa corresponent”.

Segons Última Hora, els socialistes volen protegir-se davant sentències com les del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i del Tribunal Suprem (TS) que imposen almenys un 25% de les hores lectives de matèries no-lingüístiques en castellà. A més, el conseller d’Educació, Martí March, està buscant suports a la Llei d’Educació més enllà dels seus socis de govern i amb aquesta maniobra mira de convèncer el Partit Popular i Ciutadans.

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, però, ja ha advertit que “no negociará” la proposta del PSIB i ha avisat que la defensa de la llengua catalana ha de ser “un objectiu compartit en el Pacte i no un conflicte etern amb els socis”. També ha criticat la proposta dels socialistes STEI- Intersindical, que ha avisat, en una piulada a Twitter, que si s’aprofita “la Llei d’educació per posar topalls contra el català” tornaran “a sortir al carrer per reivindicar que aquesta llei no ha de suposar ni una passa enrere en normalització lingüística”.

El redactat actual de l’esborrany de la Llei d’Educació manté el Decret de Mínims, que garanteix almenys un 50% de l’ensenyament en català als centres educatius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share