Els talibans retiren a l’uzbek la condició de llengua oficial

Un home uzbek del nord de l’Afganistan / Creative Commons

El paixtu i el darí, els dos idiomes majoritaris de l’Afganistan, mantenen l’estatus

Quan els talibans van recuperar el poder a l’Afganistan van prometre que formarien un govern inclusiu que tingués en compte totes les comunitats del país, però, a l’hora de la veritat, és la vella guàrdia de la milícia, de majoria paixtu, qui controla el país. Una de les primeres mesures del nou govern de Kabul, segons informa l’agència RIA Novosti, ha estat llevar a l’uzbek la condició de llengua oficial que tenia, juntament amb el paixtu i el darí, que sí que conserven aquest estatus.

L’uzbek és una llengua turquesa parlada per prop de 35 milions de persones, la majoria a l’Uzbekistan, d’on n’és la llengua nacional. A l’Afganistan la parlen uns 4 milions de persones, la majoria al nord del país, i la minoria xiïta. La nova llei afganesa estableix també que la religió oficial és l’islam xiïta.

Tot i el poder que ostenten els paixtus a l’Afganistan, la llengua més parlada al país, segons el CIA World Factbook, és el persa darí, idioma que saben, com a primera o segona llengua, el 78% dels afganesos i que és la més utilitzada al govern i a l’administració. El paixtu el parlen el 50% de la població, un 10% l’uzbek i la resta, altres llengües.

L’uzbek de l’Afganistan o uzbek del sud fa servir l’alfabet perso-àrab, a diferència de la variant de l’Uzbekistan, on l’alfabet llatí n’és l’oficial, tot i que també es fa servir el ciríl·lic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share