Els unionistes piulen en castellà i els independentistes, en dues llengües

Manifestació independentista a Sant Andreu de Palomar / R.G.A.

Un estudi analitza l’ús dels idiomes a Twitter en funció de la posició sobre la independència de Catalunya

La polarització política que hi ha a Catalunya entre independentistes i unionistes es reflecteix, de forma molt evident, a les xarxes socials i, especialment, a Twitter. És per això que quatre investigadors del Grup de Sistemes Complexos, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica, Alimentària i de Biosistemes de la Universitat Politècnica de Madrid han agafat com a base aquesta xarxa social per estudiar la relació entre la llengua i la posició en el conflicte català.

Els autors de l’estudi Relationship between ideology and language in the Catalan independence context, publicat a la revista Nature, han descobert que els usuaris de Twitter contraris a la independència de Catalunya fan servir de forma molt majoritària el castellà en les seves interaccions, mentre que els partidaris fan servir el català i el castellà de forma gairebé indistinta.

La conclusió arriba després d’haver analitzat les piulades i retuits a Twitter des del 15 de setembre del 2017 fins al 3 de novembre del 2017, un període en el qual el debat sobre l’estatus polític de Catalunya estava en el punt àlgid, ja que abarca des dels prolegòmens del referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre fins als dies posteriors a la Declaració d’Independència del 27 d’octubre i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part de les institucions espanyoles.

La metodologia adoptada és semblant a la que es va fer per mesurar la polarització política a Veneçuela entre chavistes i opositors. Els autors de l’estudi analitzen quins són els líders d’opinió a Twitter d’acord amb la seva posició sobre la independència de Catalunya, quants retuits i interaccions tenen i de quin tipus d’usuari, es pondera l’impacte que té cada usuari, es geolocalitzen per saber quines opinions provenen de Catalunya i es creua amb la llengua utilitzada (català i castellà).

El resultat és que, en una escala que va de més contrari a la independència de Catalunya a més independentista, el castellà és, clarament la llengua predominant entre els unionistes im fins i tot, entre els que es consideren equidistants. La proporció entre les dues llengües comença a equilibrar-se quan s’arriba a la franja dels independentistes, on es manté pràcticament a parts iguals, tot i que s’aprecia un augment del percentatge de català entre els ciutadans amb un alt més grau de suport a la independència d’acord amb l’escala de l’estudi.

Els investigadors remarquen la utilitat d’analitzar les interaccions a Twitter en contextos de polarització i analitzar l’ús de diferents idiomes, ja que cadascun té “diferents mecanismes cognitius en les persones que els utilitzen”. Els autors recorden que les llengües són sovint indicadors potents de categories socials com l’edat, l’ètnia, el gènere i la classe social i asseguren que es poden fer estudis semblants amb Twitter com a base en què en lloc de la llengua s’analitzessin factors com els ingressos, el gènere i l’edat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share