Dissabte, abril 13, 2024
Actualitat

‘Emergència climàtica’ i ‘animalista’, neologismes del 2019

‘Animalista’ és un dels neologismes de l’any. Foto: Toimetaja Tõlkeburoo – Unsplash / Foto de portada: Jason Row / Unsplash

Els dos termes són candidats a entrar al diccionari normatiu

Emergència climàtica i animalista han estat elegits neologisme de l’any en la votació que organitzen l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El primer ha estat la locució més votada, amb un 21,6% de les preferències en una elecció molt disputada en què el segon ha obtingut el 20,9% dels vots. És per això que els organitzadors, per primer cop, han proclamat dos guanyadors. Tant emergència climàtica com animalista són ara candidats a incorporar-se al diccionari normatiu.

Pel que fa als altres candidats, en tercer lloc ha quedat trap (12,3%), seguit de vermuteria (11,6%), exoplaneta (8,7%), umami (8%) residu zero (5,9%); xipar, pactòmetre (2,5%), i, en desena posició, bicitaxi (0,6%).

Aquesta edició del Neologisme de l’any ha estat marcada per la polèmica inclusió de la paraula mena (sigla lexicalizada de “menor estranger no acompanyat”) en la llista de deu candidats, que va ser retirada després que el Departament d’Afers Socials de la Generalitat de Catalunya ho hagués demanat per la connotació “estigmatitzadora” d’aquest mot.

Tot i això, l’elecció del neologisme de l’any ha tingut una gran acollida. Han participat en la votació prop de 6.400 persones, 900 més que l’any passat. Com cada any, el projecte reflecteix les inquietuds de la societat i acosta la llengua als parlants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics