Engega l’Oficina de Drets Lingüístics de les Illes Balears

Presentació de l’Oficina de Drets Lingüístcs, a Palma / Foto: GOIB

El govern es compromet a protegir els ciutadans discriminats per raó de llengua

La Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca ha posat en marxa aquest divendres l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics a les Illes Balears, un organisme que tramitarà reclamacions sobre la vulneració de drets lingüístics i recollirà suggeriments sobre la tutela d’aquests drets. L’Oficina, que depèn de la Direcció General de Política Lingüística, també atendrà consultes sobre drets lingüístics i la normativa que els empara, i divulgarà informació sobre la matèria.

L’organisme farà, a més, un paper de mitjancera en els casos de vulneració dels drets, a partir de la col·laboració, l’assessorament i l’oferiment de recursos. Tot i que no té capacitat sancionadora, podrà proposar mesures normatives quan es consideri necessari per garantir els drets lingüístics dels ciutadans de les Balears.

Segons ha explicat la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior, en l’acte de presentació a l’Arxiu del Regne de Mallorca, a Palma, “l’objectiu és que els ciutadans se sentin acompanyats, que percebin que el govern els fa costat”. Defior ha assenyalat que “la protecció dels drets lingüístics des de l’administració no comença ni acaba amb l’Oficina”, i ha recordat que, només l’any 2020, la Direcció General ha atès una cinquantena de casos de discriminació lingüística, i que també ha actuat d’ofici. El conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, ha remarcat el paper de l’organisme contra la discriminació lingüística. “La seguretat lingüística implica que els parlants viuen en un entorn en què poden triar la llengua que volen emprar, sense pressions”, ha afirmat March, que ha afegit que “l’Oficina ajudarà a visibilitzar el problema que suposa que massa sovint els catalanoparlants hagin de renunciar a l’ús de la seva llengua, una renúncia que pot resultar fins i tot dolorosa”.

La posada en funcionament de l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, una iniciativa llargament esperada, arriba amb retard, segons diverses entitats en defensa de la llengua com l’Obra Cultural Balear (OCB), que darrerament ha estat molt crítica amb la política lingüística del govern per la seva “inacció”, fins al punt que al juliol va posar en funcionament la Bústia dels Drets Lingüístics, un recurs amb el qual es proposa protegir els drets lingüístics dels ciutadans. Tot i això, l’OCB ha celebrat la creació de l’Oficina i ha animat els ciutadans “a fer-ne ús”.

El govern balear ha editat material de divulgació per donar a conèixer la posada en marxa l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics. Els ciutadans s’hi poden adreçar al telèfon 971 17 60 97, a l’adreça electrònica oficina@dgpoling.caib.es o bé dirigint-se al carrer d’Alfons el Magnànim, 29, 1r pis, de Palma. També ho poden fer a través del web oficinadretslinguistics.caib.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share