Es disparen les queixes per la discriminació del català a la universitat

La Plataforma per la Llengua ja ha rebut un 165% més de reclamacions el 2020 que l’any passat

El nombre de queixes que rep la Plataforma per la Llengua per la discriminació del català a les universitats catalanes s’ha disparat aquest any, segons ha informat l’entitat en un comunicat. La Plataforma per la Llengua ha rebut fins a mitjan octubre d’aquest any un total de 37 queixes, mentre que en tot el 2019 en va atendre catorze, fet que suposa un augment del 165%.

L’entitat explica que la major part de les queixes que han rebut fan referència a la baixa oferta de títols en català i a l’incompliment dels plans docents de graus i màsters molts dels quals, com va informar el Diari de la llengua, s’anuncien en català i després s’imparteixen en castellà. La Plataforma per la Llengua denuncia que aquesta pràctica vulnera el dret de rebre un ensenyament universitari en català, quan prèviament així s’ha anunciat.

Altres queixes fan referència a les comunicacions digitals com correus electrònics informatius o notificacions a les xarxes socials, que es reben en castellà. Es tracta de missatges que sovint les universitats atribueixen a “errors”. També hi ha problemes amb els materials que s’ofereixen. A la Plataforma per la Llengua han arribat casos d’alumnes matriculats en català que han rebut els materials d’estudi en castellà. I, finalment, el quart motiu més habitual en les queixes és la falta d’oferta d’assignatures en català, tal com passa sobretot en els estudis de Dret. 

L’entitat recorda que a Catalunya, l’Estatut, en el seu article 35.1, estableix que el català és la llengua vehicular de l’ensenyament universitari i que la Llei 1/1998, del 7 de gener, de política lingüística, estableix en l’article 22.2 que el govern de la Generalitat, les universitats i les institucions d’ensenyament superior, en l’àmbit de les competències respectives, han d’adoptar les mesures pertinents per tal de garantir i fomentar l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits de les activitats docents, no docents i de recerca, incloses les lectures de tesis doctorals i les oposicions. En la majoria de casos l’alumnat disposa d’un servei d’atenció als estudiants o d’una oficina de Política Lingüística per fer arribar les seves queixes.

La Plataforma per la Llengua reclama als equips de govern de les universitats del domini lingüístic que vetllin amb més fermesa pel compliment de les normatives i el respecte als drets lingüístics. També demana l’aplicació del punt 6.4 de la Llei d’universitats de Catalunya (LUC), que preveu que el professorat contractat per les universitats catalanes conegui i justifiqui els seus coneixements de llengua catalana per exercir la docència. 

L’entitat té en funcionament la campanya Tinc els meus drets, en què insta els estudiants a presentar queixes a les universitats i els ofereix assessorament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share