Es presenta l’Oficina Pública de la Llengua Catalana a Perpinyà

Presentació de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana, a Perpinyà / Fotos: Universitat de Perpinyà

L’organisme entrarà en funcionament al setembre

L’Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPLC) ha començat a caminar aquest dilluns a la Universitat de Perpinyà, on se n’ha fet la presentació oficial. L’organisme, però, no entrarà en funcionament fins al setembre, després d’una assemblea general i de la constitució del consell d’administració i el consell científic.

L’acte ha comptat amb la presència de la presidenta de la regió d’Occitània, Carole Delga, la presidenta del Consell departamental, Hermeline Malherbe, del prefecte de la Catalunya Nord, de dues representants de l’ajuntament de Perpinyà, Anabelle Brunet i Josiana Cabanes, del president del Sindicat intercomunal per a la promoció de les llengües occitana i catalana (Siocat), Francis Manent, i d’un responsable de la universitat.

L’Oficina Pública de la Llengua Catalana té un pressupost inicial de 300.000 euros, que aportaran, a parts iguals, el Departament dels Pirineus Occidentals, la Regió d’Occitània, i l’Estat francès. El projecte, però, engegarà amb 200.000 euros, ja que l’aportació de l’Estat es concreta en aspectes com la cessió dels locals de la Universitat de Perpinyà i les hores de feina dels funcionaris dels serveis departamentals del Ministeri d’Educació. L’Ajuntament de Perpinyà està previst que hi aporti 25.000 euros.

L’OPLC va rebre el vistiplau del govern francès el 29 de març passat després d’haver estat encallat des del 2016, any en què la regió d’Occitània va anunciar la creació d’un projecte que és una reivindicació històrica de les entitats nord-catalanes. L’any 2017 se’n van crear els estatuts i el nou organisme va restar a l’espera del finançament necessari per engegar l’activitat.

El nou organisme tindrà com a objectiu la promoció del català i de tot el que estigui relacionat amb la cultura catalana i farà un èmfasis especial a estrènyer les relacions entre el nord i el sud del país. Nicolas Garcia, vicepresident del Consell departamental, ha explicat, en una entrevista a Ràdio Arrels, que espera que les propostes de l’OPLC vagin “més enllà de l’ensenyament” en català i que es promogui que “la creació cultural en català sigui més forta”. Garcia assegura que el pressupost de l’oficina se sumarà a les partides per la llengua de què ja disposa el departament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share