Escola Valenciana demana que el valencià sigui un pilar del sistema educatiu
L’entitat reclama la continuïtat de l’ensenyament en la llengua pròpia a secundària en la presentació de les Trobades 2022
Escola Valenciana reclamat aquest dimarts que el valencià sigui “un dels pilars fonamentals” del sistema educatiu, una de les prioritats de l’entitat, que darrerament s’ha mostrat molt crítica amb l’aplicació de la Llei del Plurilingüisme.
En l’acte de presentació de les Trobades 2022, sota el lema “L’Escola que ens fa lliures”, que arrenquen aquest divendres a Crevillent (el Baix Vinalopó), la presidenta de la Coordinadora d’Alumnat, Pares, Mares i Professorat per l’Ensenyament Públic en Valencià (Cappepv), Laura Font, ha insistit que “tots els centres educatius han d’estar en condicions d’oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià”. “Ara per ara, ni tan sols el criteri de continuïtat pel que fa al pas de Primària a Secundària s’ha respectat en la majoria dels casos”, ha lamentat Font.
Escola Valenciana va presentar fa uns mesos un informe que assenyalava que hi ha 61 centres de secundària on l’ensenyament en la llengua pròpia està en perill a causa de l’aplicació del Programa d’Educació Plurilingüe i Intercultural (PEPLI) a secundària, que no garanteix un mínim del 50% de les hores lectives en valencià.
L’entitat va proposar una bateria de mesures per millorar l’aplicació del PEPLI i garantir que els alumnes de 86 escoles de primària poguessin mantenir el seu model lingüístic en els 61 instituts de secundària que tenen adscrits.
Escola Valenciana insisteix, a més, que els programes experimentals han d’estar subjectes a garantir l’adquisició del valencià i a “promoure la immersió lingüística que és la millor llavor per avançar en el plurilingüisme, tant als centres d’Infantil i Primària, com també a Secundària”.
L’entitat ha aprofitat el centenari del naixement de Joan Fuster per fer seves les paraules en què l’escriptor de Sueca exhortava a treballar “perquè s’eduque en llibertat a totes i tots els xiquets i xiquetes del nostre país”. “Si tens un fill, ensenya’l a ser lliure. Encara que siga a costa teua. En realitat, haurà de ser a costa teua”, ha subratllat Escola Valenciana tot valent-se de l’aforisme fusterià. “Llibertat és poder parlar, aprendre i treballar en valencià. Llibertat és compartir, consultar, estimar… I viure. En valencià”, han afegit.